Répatorta

  • 2017.09.08.
  • 0

A legfinomabb répatorta. Tényleg :)RépatortaHozzávalók:A tésztához10 dkg teljes kiőrlésű liszt5 dkg finomliszt1 tk sütőpor (púpos)1 teáskanál fahéj1 késhegynyi gyömbér1 késhegynyi szegfűszeg225 g sárgarépa (reszelt)125 g dió (durvára darált vagy vágott)10 dkg (rumba áztatott) mazsola1 narancsból nyert narancshéj (reszelve)2 db tojás10 dkg barna cukor1.3 dl napraforgó olajA tetejére250 g natúr krémsajt50 g puha vaj1 teáskanál vanília aroma120 g porcukor1 narancsból nyert reszelt narancshéjfél narancs leveElkészítés:A sütőt előmelegítjük, kivajazzuk, kilisztezünk egy tortaformát vagy egy közepes méretű tepsit. A tésztához lereszeljük a répát, és összekeverjük a durvára darált (vagy késsel apróra vágott) dióval és mazsolával.Egy tálba szitáljuk a liszteket, hozzáadjuk a sütőport és a fűszereket, a reszelt narancshéjat, majd jól elkeverjük.A tojást habosra verjük a cukorral, beleöntjük az olajat, majd a répás keveréket, és végül gyorsan összeforgatjuk a lisztes keverékkel is.A masszát a tortaformába tesszük, és megsütjük.Ha kész (fogpiszkálóval ellenőrizhetjük, kb 25 perc), kivesszük a tepsiből, és a formában
hagyjuk kicsit hűlni (kb. 30 perc).
A tetejére a sajtkrémet elkészítjük:
Habosra keverjük
a krémsajtot és a puha vajat.Hozzáadjuk a vanília kivonatot, a cukrot és a narancs lereszelt héját valamint levét.Elsimítjuk a kihűlt süteményen. Megvárjuk, míg kicsit megszilárdul.