Sushi

  • 2017.01.15.
  • 1

Egy egyszerű, alap sushi. Első próbálkozásnak tökéletes :)SushiHozzávalók (4 adag):surimi1-2 répa1 kígyóuborka2 db
nori lap200 g
sushi rizs2.7 dl
vízmirinwasabiszójaszószmakisu (sushitekerő gyékénytekercs)Elkészítési idő: 30 percMosogatnivaló: aligElkészítés:Vágjuk gyufaszál méretűre a répát és az uborkát.Készítsük el a rizst.Az mirint kicsit langyosítsuk fel, ha nincs, akkor a rizsecetet vagy szakét keverjük el a cukorral és sóval, ez lesz a sushi-zu.Borítsuk a rizst egy olyan lapos tálba vagy edénybe, amiben szét tud terülni, majd apránként rácsorgatva, óvatosan, egy faspatulával forgassuk össze a cukros keverékkel, eközben hűl is. Ha kész, tegyük félre egy órára száradni. Ne fedjük le!Ha jól dolgoztunk, egy olyan rizst kell kapnunk, ami ragad, és ha bevizezzük a kezünket, akkor jól formálható.Összeállítás:A norilapot tegyük sushitekerő gyékénytekercsre (makisu), a fényesebbik oldalával lefelé fordítva (ez lesz a külseje) és fedjük be rizzsel úgy, hogy a norilap egyik hosszanti oldalán egy 1 cm-es csíkot hagyjunk szabadon. Itt fog majd összetapadni a tekercs, amikor feltekerjük. Mielőtt a rizshez nyúlunk, mindig vizezzük be a kezünket, különben össze-vissza ragad majd. De ezt is módjával tegyük, mert a túlságosan vizes kéz miatt a nori elázhat és nyúlós, szottyos lesz.A rizs közepén a hüvelyujjunkkal húzzunk egy vékony csíkot. Erre fektessünk egy-egy surimit, répát és uborkát.Fogjuk össze a bambuszlapot, tekerjük fel, majd néhány erős mozdulattal húzzuk szorosabbra a bambusztekercs fogását. Ezt párszor ismételjük meg, amíg a tekercs jól össze nem tapadt, és formát nem nyert.Tekerjük ki, a közepénél vágjuk ketté. A két felet tegyük egymás mellé, és vágjuk 3 egyenlő részre. Ez adja a
hagyományos hatos maki csomagot.Tálaláshoz tegyünk szóajszószt egy lapos tányérkába, mellette egy csepp wasabival. Tradicionálisan ezt aztán elkeverik a szójaszószban, és ebbe mártják a sushit.