Néró aprósütemény

  • 2016.12.30.
  • 7

Karácsonyi ajándéknak készült. Amilyen finom, csoda, hogy jutott az ajándékozottaknak is belőle :)A recept innen származik. A habzsák az első tepsi után feladta a harcot, így utána kiskanállal adagoltam a kis tésztahalmokat, ami teljesen járható útnak bizonyult.Ebből a mennyiségből kb 6 tepsinyi korong lett, ami jelentősen megnövelte az elkészítési időt (egy tepsi kb 10-12 perc alatt sül meg). Még jó, hogy a sütik töltögetésével és kóstolgatásával el lehet ütni közben az időt... :)Néró aprósüteményHozzávalók / 5 adag:8 db tojás37 dkg porcukor2 csomag vaníliás cukor25 dkg margarin (olvasztott)1 citromból nyert citromhéj (reszelt)60 dkg finomliszt30 dkg lekvár/ dzsem (egy üveg)10 dkg tortabevonóElkészítési idő: 15 perc + 10 perc sütés (kb 6-szor)Mosogatnivaló: nem vészesElkészítés:Egy nagy tálba a vajat, a citromhéját, a porcukrot és a vaníliás cukrot habosra keverjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat és végül a lisztet. Egy összeállt, nem folyós, de nem is gyúrható állagú kevert omlós tésztát kapunkEzt a tésztát egy nyomózsákba helyezzük, és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe kb. 2 centis köröket formázunk, de fontos hogy közöttük helyet hagyjunk, mert sütés közben kicsit szétterül (habzsák helyett kiskanállal is adagolható). Sütőben 10-12 perc alatt megsül (hőlégkeveréses sütőben 180°C), de ha látjuk hogy barnul a széle azonnal vegyük ki.Miután kisütöttük az összes tésztát és ki is hűltek, ugyanarra a sütőpapírral kibélelt tepsire/tepsikre méretük szerint párosítva szorosan egymás mellé helyezzük őket, majd a párokat megtöltjük lekvárral (ami lehetőleg se túl híg, se darabos ne legyen. A szederlekvár enyhe fanyarsága remekül kiegészíti az édes ízt).Az elkészült süteményt megint szorosan egymás mellé helyezzük a sütőlemezen, hogy csokimázzal díszítsük.A csokoládét megolvasztjuk gőz felett, tehetünk hozzá egy kis tejet, hogy folyékonyabb legyen, majd egy pici zacskót megtöltünk az olvasztott csokival, és a zacskó egyik sarkát egy kicsit levágjuk és tetszés szerint rácsurgatjuk a csokoládét a süteményre.Várunk, míg rászárad a csokoládé, majd eltesszük, és másnap már lehet is enni (már ha marad belőle egyáltalán másnapig).