Zöldbabos köles saláta

  • 2017.07.13.
  • 5


Ha valaki, akkor én aztán utálom a nyarat. Modjuk ezt illene pontosítanom, amit a következő mondatomban meg is teszek. Tehát: ha valaki, akkor én aztán utálom a meleg időt és a hőséget. Ha rajtam múlna és birtokolnám Magyarország termosztátját, akkor biztosan nem tekerném ezekben a hónapokban 27 foknál magasabbra a szerkezetet. Aki ennél többet akarna természetesen megérteném, de nem nagyon érdekelne. Eredetileg úgy terveztem, hogy ma sütni fogok, mert láttam egy receptet ami megtetszett. Akkor még nem gondoltam bele, hogy a 230 fokon zakatoló sütő bizony pár fokkal megemelné az amúgy sem alacsony benti hőmérsékletet. Míg a nem túl hűs piacon sokkos állapotban ceruzabab után kajtattam be kellett lássam, hogy az eredeti tervem bizony füstbe ment. Nem tehetek róla, de a komfortom jelen pillanatban ennél többet ér, kérem nézzék el ezt nekem. Szóval megálltam az egyik sarkon egy oszlopnak dőlve, csak mélán bámultam ki a fejemből és akkor megszületett. Ezt találtam ki, sütni meg majd sütök akkor, amikor úgy ítélem, hogy annak is eljött az ideje. #basszodasalival
20 dkg köles
1 ek vaj
2+3 ek olíva olaj
1 gerezd fokhagyma
20 dkg ceruzabab, mosva, szára lecsipkedve
1 kisebb kígyóuborka fél centisre kockázva
2 nagy csokor petrezselyemzöld, durvára aprítva
5-10 dkg brindza (juhtúró) ez lehet fetasajt is
fél lime leve
2 ek pirított szotyimag vagy valamilyen mag

Egy lábosban 2 liter vizet forralok. Sózom fél tk sóval. Beleszórom a kölest és 12-13 perc alatt készre főzöm. Egy kicsit maradjon fogkemény. Azonnal leszűröm, hideg vízzel lehűtöm, hagyom lecsepegni. Amíg fő a köles egy nagyobb serpenyőben közepes lángon összeolvasztom a vajat és 2 ek olíva olajat. Réreszelem a fokhagymát majd hozzáforgatom a babot. 2 percig nagy lángon pirítom, közben folyamatosan mozgatom majd lefedem és közepes lángon további 2 percig párolom. Finoman sózom. A babot kiszedem egy tányérra, a lángot elzárom, a megmaradt vajas, fokhagymás szaftot 2 ek olíva olajjal és fél lime levével dúsítom. Ez lesz a dresszing. Az összes hozzávalót (a magok és a brindza kivételével) egy keverőtálban összeforgatom, a kihagyott részekkel a tálaláskor szórom meg a salátát.