Tormás burgonyafőzelék fűszeres-vajas szárzellerrel

  • 2014.01.03.
  • 7


Én sem maradhatok ki, beálltam a januári diétázók sorába. Sajnos nem csak a karácsonyi zabálások alatt felkapott pár kilótól kell megszabadulnom, hanem az elmúlt egy évnyi elhanyagolt életforma masszív következményétől. De ez egy új év, új elhatározásokkal. Törtem a fejemet, hogy melyik fogyivonalat  kövessem, de olyan sok az opció, hogy inkább a saját magam által kreált mellett döntöttem. Semmi különleges, de a főzelék, mint műfaj igen jól beleilleszthető. Szóval nem fogok koplalni, sem megbolondulni falat kaparva az éhségtől. :) Persze nem mondom, hogy a csirke-saláta kombó nem bukkan fel majd néha-néha, de azt is tudom, hogy ez a zelleres-tormás burgonya is erős pillére lesz az elkövetkező hónapok egészség-centrikusabb étrendjének. 
Recept 2 főre
1 fej vöröshagyma finomra aprítva
1 ek vaj
3 ek olíva olaj
1 kg burgonya tisztítva, másfél centisre kockázva
1 babérlevél
1 kk só
5 dl alaplé
1 dl tejföl
1 ek étkezési keményítő
1 tk ecetes torma (legjobb a házilag savanyított), ha gyengébb, lehet 2 kanál is
frissen reszelt szerecsendió 
A feltéthez:
3 zellerszár (kb. 25 dkg) felkockázva
1 ek vaj
késhegynyi pirosparika
késhegynyi curry
só, bors
2 ek durvára aprított pirított dióbél
pár csepp citromlé
A hagymát a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén puhára dinsztelem, finoman sózom. Hozzáadom a burgonyát, felöntöm az alaplével, beledobom a babérlevelet, hozzáadom a kiskanálnyi sót és fedő alatt kb. 13-15 perc alatt haraphatóra főzöm. Ne fűzzük túl. Közben egy serpenyőben felolvasztom a vajat. Rádobom a zellert, sózom és 6-7 perc alatt puhára pirítom. Félidőben fűszerezem a paprikával és a curryivel. Ha elkészült, rácsepegtetek pár csepp citromlevet. A megfőtt burgonyából 2 merőkanálnyit külön veszek és a tormával pürésítem, majd visszaadom az alaphoz. Egy keverőtálban a tejfölt pár kanál vízzel és a keményítővel csomómentesre keverek és besűrítem vele a főzeléket. Ha nem elég tormás, ízlés szerint tovább ízesítem. Frissen reszelt szerecsendióval, sóval, frissen őrölt borssal tovább fűszerezem. A pirított dióval és a sült zellerrel tálalom. 
A facebook-on is ott vagyok!