Grillcsirke, ahogy én szeretem

  • 2015.10.05.
  • 8

Egy tökéletes grillcsirke az ismert univerzum legfinomabb dolgai közé tartozik. Egy rosszul elkészített, kiszárított sült csirke pedig a leglehangolóbbak közé. Éppen ezért megmutatjuk a trükköket, amikkel a csirkétek olyan finom lesz, hogy megnyaljátok utána mind a 20 ujjatokat! 

Alapvetően három fontos dologról kell beszélgetni, ha egész csirke sütésére adjuk a fejünket. A tökéletes grillcsirke fűszerkeverékről, a sütés módjáról és a pecsenyeléről, amit a csirke fűszeres, vajas szaftjából állítunk elő. Nézzétek a videót és mind a három titokra fény derül!

RECEPT:
Hozzávalók:
1 egész csirke
só, bors
50 g vaj
A grillcsirke fűszerkeverékhez:
2 tk. őrölt pirospaprika
1 tk. fokhagyma granulátum
1 tk. őrölt feketebors
1 mk. fehérbors
1 mk. gyömbér
1 mk. cayenne bors
Fél mk. őrölt szerecsendió
1 mk. őrölt rozmaring
1 tk. majoranna
1 tk oregano
A pecsenyeléhez:
1 tk. paradicsompüré
1 csapott ek. liszt
1,5 dl víz
Sütő:
170 fok
Hőlégkeverés
75 perc sütés

A bolti fűszerkeverékeket hanyagoljátok, helyette inkább dobjatok össze egy sajátot - készítsétek nagy mennyiségben, évszázadokig eláll! Így csináljátok:
A zöldfűszereket egy mozsárban teljesen finomra őröljük és a többi fűszerrel együtt egy tálban alaposan összekeverjük, ezzel készen is van a házi grillcsirke keverékünk. Az előkészített csirkét befűszerezzük: a hasüregét sózzuk, borsozzuk, majd kívül-belül bekenjük vajjal. A bevajazott csirkét megszórjuk a fűszerkeverékkel, amit alaposan eloszlatunk rajta mindenhol. Megsózzuk és egy kuglófformára húzva 170 fokra előmelegített sütőbe repítjük, ahol hőlégkeverésen 75 perc alatt sütjük készre – úgy, hogy 15 percenként egy negyed fordulatot forgatunk rajta.

A kész csirkét kivesszük a sütőből, és amíg pihen kicsit, a kuglófformában összegyűlt zsíros szaftból összedobunk egy pecsenyelevet. Ehhez a szaft tetején lévő zsírt lekanalazzuk és ebből 3 evőkanálnyit rögtön egy forró serpenyőbe öntünk. Aranybarnára pirítjuk rajta a paradicsompürét, majd lepirítjuk a lisztet is és felönjük a csirke zsírtalanított szaftjával. Egy kevés vizet adunk még hozzá, majd beforraljuk, hogy egy sűrű, selymes állagú mártást kapjunk belőle. Sült csirke, mártás, és egy jó tepsis krumpli vagy krumplipüré - kell ennél jobb?