Muszaka, ahogy én szeretem

  • 2015.08.27.
  • 2

Ki ne szeretné a jó öreg muszakát? Ráadásul padlizsánszezon van, ezt a kaját ilyenkor bűn kihagyni. Próbáljátok ki bárányhússal, ha szeretitek az intenzívebb ízeket és ne féljetek a sokféle fűszertől, mert az a lelke az egésznek.


 
Recept
Hozzávalók:
2 ek. olívaolaj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
0,5 kg darált marha/bárányhús
2-3 db szegfűszeg
pár szem szegfűbors
Fél tk szárított chili
Egy kisebb darab egész fahéj
Kevés reszelt szerecsendió
Fél tk római kömény
Fél tk görögszéna (opcionális)
Só, bors
2 paradicsom
2 dl vörösbor
 
3 padlizsán
Olívaolaj a padlizsán bedörzsöléshez
Durva szemű só
 
A besamelhez:
60 g liszt
60 g vaj
800 ml szobahőmérsékletű tej
Só fehérbors szerecsendió
 
A raguval kezdünk: egy lábasban olajat hevítünk, amin megpárolunk egy fej finomra vágott vöröshagymát. Rádobjuk a 2 gerezd finomra vágott fokhagymát, tekerünk rajta egyet és jöhet a hús. Ezt is jól összeforgatjuk és hagyjuk egy kicsit lepirulni, majd a fűszerezés következik. Ha minden fűszer belekerült 2 paradicsomot a reszelő finom oldalán lereszelünk, majd az egészet hozzáadjuk a készülő raguhoz. Felöntjük a borral és kb. 40 perc alatt készre főzzük.
A padlizsánokból vékony szeleteket vágunk és egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket. A felületüket bekenjük olívaolajjal, megsózzuk és bedobjuk a sütőbe 20 percre 200 fokra.
Amíg a padlizsán sül, elkészítjük a besamellt: egy lábosban megolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, összekeverve hevítjük kicsit, de nem hagyjuk, hogy megbarnuljon. Fokozatosan, kis részletekben hozzákeverjük a tejet és minden alkalommal csomómentesre keverjük. Végül alaposan kiforraljuk és sóval, fehérborssal és friss szerecsendióval ízesítjük.
Ha elkészült a ragu és a besamel, a padlizsánok pedig megsültek, akkor jöhet az étel összerakása. Egy hőálló tálat kikenünk olívaolajjal és elkezdjük összeállítani a rétegeket: padlizsán, ragu, egy kevés besamel. Ezt még kétszer megismételjük, az utolsó réteg besamelt jó vastagra hagyva. A tetejét még megszórhatjuk egy kevés zsemlemorzsával, majd mehet be a sütőbe 180 fokra, 20-25 percre.




Címkék

Görög Muszaka