Dobozban sült camembert fokhagymás kenyérrel

  • 2015.04.23.
  • 2

Ehhez a kajához a szükséges hozzávalókat akkor is meg szoktátok venni, ha csak simán camembert sajtot akartok falatozgatni friss kenyérrel és egy kis borral. Na de akkor már miért ne csinálnátok belőle villámgyorsan egy olyan lakomát, amit utána még sokáig fogtok emlegetni?


Hozzávalók 2-3 fő részére:
1 db fadobozos (!) camembert sajt
1 ág friss rozmaring
2-3 ág friss kakukkfű
Frissen őrölt tarka-, vagy feketebors
0,5 dl száraz fehérbor
1 rusztikus bagett vagy paillasse kenyér
3-4 gerezd fokhagyma
2 csipet szárított oregánó
1 mokkáskanál cayenne bors
10 dkg jófajta szeletelt sonka
 
A camembert belső csomagolását eltávolítjuk, visszatesszük a fadobozba és a tetejét 5-6 helyen egy kés hegyével megszurkáljuk. Az így képzett kis nyílásokba betűzdeljük a rozmaring és kakukkfű feldarabolt ágait, meghintjük frissen őrölt borssal, majd a sajt tetejére ráöntjük a fehérbort.

A sajtot félretesszük és megdolgozzuk a kenyeret: kb. másfél centi távolságban bevagdossuk úgy, hogy az alját nem vágjuk át teljesen. Pár gerezd fokhagymát egy aprítógépben összezúzunk és alaposan kikeverjük két evőkanálnyi puha vajjal, a szárított oregánóval, kevés sóval és borssal. Az így kapott fűszervajat belekenjük a kenyér bevagdosott zsebeibe, hogy mindenhova jusson. Ha ez megvan, minden zsebbe beletuszkolunk egy szelet sonkát is, majd az egész bagettet meglocsoljuk olívaolajjal. Bevágjuk a sütőbe az előkészített camembert-rel együtt és 180 fokon addig sütjük, míg a kenyér jól megpirul, a sajt pedig teljesen folyékonnyá válik belül. Azzzzonnal befaljuk az egészet.




Címkék

Vacsora Camembert