Egy fantasztikus csirkeleves egyenesen Mexikóból

  • 2015.01.28.
  • 5

A neve alapján valami nagyon fancy dolognak is tűnhet ez az étel, de higgyétek el, Mexikóban ezt a helyi arcok pont olyan laza természetességgel dobják össze hétvégente, mint nálunk az Újházy tyúkhúslevest. Szóval nincs itt semmi felesleges blabla, ez a mexikóiak tradicionális csirkelevese, csupa olyan hozzávalóval, amit itthon is simán beszerezhettek. Szóval kifogás nincs, csináljátok meg ti is ezt a levest, mert elképesztően finom! Bónusz: itt van a régóta ígérgetett alaplé receptünk is!

Zöldcitromos csirkeleves avokádóval recept (4 személy részére)
1,5 liter szárnyasalaplé vagy húsleves
1 csapott mokkáskanál egész római kömény
1 csapott mokkáskanál egész koriandermag
2 evőkanál étolaj (kukorica vagy napraforgó)
1 kis fej vöröshagyma
1 szál angolzeller
2 közepes paradicsom (leforrázva, héja eltávolítva, kimagozva) vagy 3 ek darabolt paradicsomkonzerv
1 friss zöld chili vagy más zöldpaprika
1 kisebb egész csirkemell csonttal és bőrrel
1 kevéske oregánó
2 gerezd fokhagyma
1 kis csokor friss koriander (ha valaki nem szereti, akkor petrezselyem)
3 zödcitrom lime
1 puha avokádó
Két marék natúr nachos

Egy lábast felhevítünk, és egy félbevágott zöldcitromot a vágott felületével szépen lepirítunk benne. A limeot félretesszük, a lábasba pedig beleszórjuk az egész római köményt, koriandermagot és addig hevítjük, míg illatozni és pattogni kezd, ügyelve rá, hogy a magok ne égjenek meg. Hozzáadunk 2 evőkanál étolajat, a finomra vágott angolzellert, vöröshagymát, apró kockára vágott paradicsomot héj és magok nélkül (vagy ha nincs szép paradicsom, akkor 3 evőkanál apró kockára vágott paradicsomkonzervet) és egy magházától és ereitől megfosztott, szintén apró kockára vágott zöld chilit. A zöldségeket közepes lángon 2-3 percig pároljuk, majd hozzádobunk 2 gerezd, késlappal összeroppantott és durvára vágott fokhagymát is. Felöntjük a szárnyasalaplével, hozzáadunk két csipet oregánót és kis lángon főzni kezdjük.
A megmosott csontos, bőrös csirkemellet szintén a leveshez adjuk és kis lángon, 30 percig főzzük fedő alatt. Két lime levét belefacsarjuk a levesbe és itt állítjuk be az ízeket: fokozatosan sót és borsot adunk hozzá, és ha kell, kevés további lime-lé jöhet bele. Sós-savanykás ízvilágot kell összeállítanunk, amiben finoman megjelenik a római kömény aromája is, ettől lesz nagyon mexikói.

A csirkemellet kivesszük a levesből, a bőrét eltávolítjuk. A húst lefejtjük a csontokról, majd kézzel vagy két villa segítségével kisebb darabokra tépkedjük. A forró levest tányérba szedjük, beledobunk 3 vékonyra szelt zöldcitromot, hozzáadunk adagonként 2-3 vékony szelet, héjától megfosztott avokádót és egy kis marék ropogós nachost, végül a gőzölgő tányért megszórjuk finomra vágott, illatos korianderlevéllel.