Tengerparti saláta Horvátországból

  • 2014.08.18.
  • 3

Íme a befejező része a 3 részes minisorozatunknak, melyben bemutatunk 3 olyan kaját, amit érdemes a horvátországi nyaralás alatt összedobni. A brutál csevap spagetti és a serpenyős aranydurbincs után most jön egy borjúcombbal és helyi érlelt sonkával felturbózott saláta. Iszonyú finom lett, nézzétek a videót!

 

 
A húshoz:
3 gerezd fokhagyma

frissen őrölt feketebors
2 tk mustár
1/2 kg borjú comb
2+1 ek olívaolaj
 
A salátáhzoz:
20 dkg kenyér
15 dkg friss vagy szárított füge
1/2 dl száraz fehérbor
15 dkg (helyi) kecskesajt (keményebb, zsíros fajta)
10 dkg bébi mángold (vagy más salátalevél)
pár szelet érlelt sonka
 
A salátaöntethez:
1 ág rozmaring
4-5 levél zsálya
kb 1 tk morzsolt levendula
1/2 citrom leve
4-5 ek olívaolaj
 
A fokhagymát 1/2 tk durva szemű sóval mozsárba teszem és pépesre zúzom. 2 tk mustárral jól elkeverem és ezzel a pasztával bekenem a húst, amit előtte sóztam, borsoztam. Egy srepenyőben felforrósítok 2 ek olívaolajat, ráteszem a húst és mindkét oldalán pirosra sütöm. Alufóliába tekerem és félreteszem.
 
A kenyeret felkockázom és a serepenyőbe dobom, amiben eddig a hús sült. Jól lepirítom. Nagy salátás tálba teszem. A srepenyőbe teszem a felkockázott szárított fügét (ha frisset használtok, azt csak a végén keverjétek a salátához, nem kell pirítani), felöntöm 1 ek olívaolajjal és 1/2 dl fehér borral. Jól beforralom, amíg az alkohol elpárolog és a füge megpuhul. Rádobom a felkockázott sajtot és éppen csak egy kicsit átpirítom. Egyből összeforgatom a pirított kenyérrel. Adok hozzá egy kevés bébi mángoldot.
 
Az öntethez a korábban hasznélt mozsárba teszem a zöldfűszereket, belefacsarom a citrom levét, adok hozzá aolívaolajat, sózom, borsozom és jól összedolgozom, hogy krémes legyen. Összeforgatom a salátával. Teszek bele pár szelet érlelt sonkát és rádobom a csíkokra vágott húst.
NÉZZÉTEK MEG AZ ELŐZŐ RÉSZEKET IS:

CSEVAP SPAGETTI
 

 
 
SERPENYŐS ARANYDURBINCS