Így készíts libából isteni hamburgert!

  • 2013.11.24.
  • 7

#november #újbor #bockpince #libaevés #pároltkáposzta #mitszolehhezaburgerpápa. Kb. ezek a hashtagek illenek ahhoz a nemrég jelentős mennyiségben elkészített és mindenki által imádott kis csodához, ami nem más, mint az én egyetlen, igazi és sokszor próbált
Libaburgerem hagymalekvárral és párolt káposztával.
Ez nem is burger, hanem egy burgernek álcázott komplett vasárnapi lakoma, próbáljátok csak ki. Itt a recept is hozzá, először videóban:
 

De hogy írásban is meglegyen:
A buci:
500 g BL80-as liszt
300 g natúr joghurt 
80 g kristálycukor
20 g só 
1 nagy tojás
25 g (fél darab) élesztő 
2 evőkanál étolaj
1 mokkáskanál aszkorbinsav (C-vitamin)
+1 tojás a bucik megkenéséhez
+ szezámmag a bucik megszórásához
Az összes hozzávalót (kivéve a kenegetéshez szükséges tojást és a szezámmagot) egy robotgép segítségével kb. 20 perc alatt kész tésztává dagasztjuk össze. Ebben az esetben az élesztőt nem kell külön felfuttatni, a tészta ugyanis tartalmaz annyi cukrot, amitől az élesztőbaktériumok felélednek és szépen megkelesztik a tésztát kb. 50 perc alatt egy meleg helyen. A megkelt tésztát egy nyújtódeszkán kb. 2 centis vastagságúra nyújtjuk és egy fánkszaggatóval szaggatjuk ki adagokra. Az így kivágott tészta éles szélét a buci aljának a közepére hajtogatjuk. A tetejüket megkenjük felvert egész tojással, megszórjuk szezámmaggal, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket és meleg helyen letakarva további 30 percig kelesztjük. A megkelt bucikat 200 fokos sütőben (ideális esetben gőzsütőben) kb. 15-20 perc alatt készre sütjük.
A párolt káposzta:
Egy evőkanál cukor
Fél dl étolaj
Egy fej vöröshagyma
400 g lila káposzta
Egy evőkanál borecet

Bors
1 kávéskanál őrölt kömény
Egy lábosban felolvasztjuk a cukrot, és amikor barnulni kezd, ráöntjük az olajat, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát  és üvegesre pároljuk. Ezek után jöhet rá a vékony szeletekre vágott lila káposzta, só, bors, az őrölt köménymag és a borecet. Az egészet közepes lángon még harapható állagúra pároljuk és kész is vagyunk!
A hagymalekvár:
2 evőkanál kristálycukor
Fél deci étolaj
3-4 fej vöröshagyma, félfőre (félbe és szeletekre) vágva
1 dl száraz fehérbor
2 evőkanál borecet
Kevés morzsolt kakukkfű
30 g vaj
1-2 friss babérlevél

Bors
Egy serpenyőben a kristálycukrot kevergetés nélkül hevíteni kezdjük, amíg megolvad és szép barna színt kap, karamellizálódik. Ekkor hozzáadjuk az olajat, majd a szeletekre vágott vöröshagymát, összeforgatjuk és felöntjük a fehérborral, borecettel. Sózzuk, borsozzuk és alacsony hőfokon pároljuk, közben hozzáadjuk a kakukkfüvet és a babérlevelet is. Ha elég türelmesek vagyunk, egy idő után a hagymánk kezd lekvár állagúvá válni. Az ízek finomhangolását itt is, mint sok más ételnél, hagyjátok a végére. Édeskés, pikáns ízvilágot kell elérnünk. Felhasználás előtt egyszer hagyjátok kihűlni, hogy végső konzisztenciáját elérhesse. Mielőtt a burgerbe kerül, ismét fel kell melegíteni.
 A libaburger:
600 g libacomb filé
100 g libaháj
200 g libamell
1 csapott teáskanál szódabikarbóna
Kevés őrölt rozmaring

Bors
A húsokat és a libahájat kétszer ledaráljuk, összekeverjük, hozzáadjuk a szódabikarbónát, majd kevés őrölt rozmaringgal ízesítjük, sózzuk-borsozzuk. A bekevert masszát legalább 1-2 órán át hűtőben pihentetjük, de az sem baj, ha egy egész éjszakán át érlelődik. Sütés előtt kb. 15 dkg-os gombócokat formázunk a húsból, amit aztán szép vékony burgerré lapítunk-formázunk és forró serpenyőben, olaj nélkül mindkét oldalukon készre sütjük.
Összeállítás:
A libaburgert kisütjük, a bucit félbe vágjuk és lepirítjuk a libazsíros serpenyőben,  alsó felére egy keveset teszünk a hagymalekvárból, erre ültetjük rá a kisütött húspogácsát. Tetejére halmozunk egy jó nagy adag lilakáposztát, rádobjuk a buci tetejét és az egészet felfaljuk. Több körben ismételjük a folyamatot, amíg csak bírjuk.
Rengeteg helyen jártam idén, nézzétek meg az összes videómat! És persze dobjatok egy lájkot Facebookon is!







Címkék

Bor Hamburger