Zé-féle túrós smarni eperrel és áfonyával

  • 2013.06.20.
  • 8

Külön könyvet érdemelne az a rengeteg anekdota és sztori, ami egy-egy étel összeállításának vagy nevének történetét meséli el. Az egyik legzseniálisabb reggeli tojásétel, a Benedict tojás például Lemuel Benedict brókernek köszönhető, aki még 1894-ben kóválygott be másnaposan egy new york-i szálló éttermébe, hogy valami megoldást találjon másnaposságára. Aztán itt van a jó öreg Caesar (eredeti nevén Cesario) Cardini, aki 1924-ben gyorsan összedobta a világ egyik legfinomabb salátáját, aztán nagy szerényen el is nevezte magáról Caesar-salátának. A mai receptnek szintén megvan a maga sztorija, ráadásul még valamelyest sajátunknak is érezhetjük: állítólag Sisi királyné félretolta az egykori fő-fő-főkirályi szakács új desszert-kreálmányát, viszont Ferenc József teljesen rákattant - ezért is hívják azóta Kaiserschmarrn-nak.
Morfológiailag a smarni, azaz a császármorzsa a serpenyőben süldögélők nemzetségébe és a palacsintafélék osztályába tartozik, éppen ezért a magyar elnevezés nem teljesen találó. Már csak azért sem, mivel a könnyű, illatos palacsintatésztát az igazi receptben nem morzsolják össze, hanem apró darabokra szaggatva sütik aranybarnára.
Én még ezt a tépkedést-darabolást is kihagytam most, és szép kerek miniatűr palacsintákat sütöttem a tésztából, amibe jó nagy adag alpesi túrót is kevertem, a kis palacsintákat pedig édes tejföllel és friss áfonyával, eperrel turbóztam fel.
Ha szeretnétek ezt a tartalmas édességet otthon elkészíteni, a következőkre lesz szükségetek hozzá:
2 db tojás
5 evőkanál kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
300 g túró
250 g liszt
reszelt citromhéj
fél zacskó sütőpor
3 dl tej (ha nagyon száraz túrót használtok, lehet kicsit több)
150 g tejföl
250 g eper
100 g áfonya
Először is válasszatok szét két tojást két külön tálba. A fehérjét egy csipet sóval verjétek kemény habbá, a sárgáját pedig 5 evőkanál kristálycukorral és 1 csomag vaníliás cukorral keverjétek habosra. Ez utóbbihoz adjatok 250 g lisztet, ugyanennyi friss túrót (a maradék túrót rakjátok félre a tálaláshoz), fél csomag sütőport és az egészet keverjétek szépen el fakanállal. Most jöhet hozzá 2-3 részletben a tej, hogy szép csomómentes legyen a keverék. Dobjátok hozzá egy citrom reszelt héját, végül óvatosan forgassátok bele a felvert tojásfehérjét is.
Az alpesi smarni készítésénél fontos, hogy ezt a finom, sűrű palacsinta állagú krémet vajon süssük meg, ez extra aromákat ad majd az édes tésztának. Miközben sülnek a kis smarni-palacsinták, a megmaradt túrót egy kanál cukorral és a tejföllel keverjétek ki jó alaposan, az epreket pedig vagdossátok negyed cikkekre.
Jöhet a tálalás! A kisült smarniból egyet dobjatok a tányér közepére, pakoljatok rá egy kevés édes tejfölös keveréket, két-három darabot a cikkekre vágott eperből és pár szem áfonyát. Jöhet rá a következő smarni, majd újból a tejfölös-gyümölcsös cucc. Csináljatok tetszés szerint 3-4-5 emeletes tornyokat, a tetejére dobjatok egy kanálka édes tejfölt és egy kevés gyümölcsöt. Mehet rá egy kis porcukor, díszítésnek pedig egy friss mentalevél. Kész is vagytok! Majd szóljatok vissza, hogy milyen lett!

A recept-tár folyton bővül, a Facebookon pedig rengeteg egyéb gasztro-bölcsességet osztok meg időről időre, szóval ha még nem lájkoltad az oldalamat, akkor most eljött az ideje!
Alpesi kaland I. rész: Grill a Soca folyó partján