Beer can chicken – azaz a sörösdobozra ültetett csirke

  • 2013.05.31.
  • 4

Ha nekem valaki egy alföldi kemencés buliról kezd mesélni, biztosan nem kardamomos-narancsos bárány, Cumberland kolbász vagy sörösdobozon sült csirke jelenik meg lelki szemeim előtt. Pedig pont ez volt a menü nemrég a Tuba Tanyán, ahol három bloggerhaverommal (Fűszeres Eszti, Lila Füge Dóra és Nagy Sanya, a Hódítás a konyhában blog elnök-vezérigazgatója) szórakoztattuk a Nagy Ebéd című gasztroprogramra érkező arcokat. A jövőre 20 éves Tuba Tanya amúgy is híres arról, ami általában a kemencéiben történik, de a szervezők most még egy csavart vittek a sztoriba azzal, hogy bloggereket szabadítottak magukra és hagyták, hogy mi alakítsuk a kínálatot egy napra. Az ötlet működött, a vendégek bírták a koncepciót, de persze a biztonság kedvéért 1-2 kondér normál birkapörköltet is bepusziltak a mi egzotikusabb cuccaink mellett. Jó buli volt, na.
Egyedül a háztáji csirkék voltak kicsit felháborodva: többen közülük sérelmezték, hogy nádcukros-szójaszószos pácba kerültek, miközben ők paprikás mártásban, galuskakörítéssel szerettek volna távozni erről a világról. Tőlük ezúton is elnézést kérek.
Na és hogy mit is készítettem én? Hát egy igazi amcsi redneck ételt, a beer can chickent, azaz a sörösdobozos csirkét, jó kis coleslaw salátával. Nem ismeritek a receptet? Semmi gáz, már adom is: 

Sörösdobozos csirke coleslaw salátával
Ez az étel amerikai kisvárosok hétvégi barbecue bulijain gyakran feltűnik, bár ott jellemzően zárható fedelű, zárt sütőterű grillsütőkben készül. Ennek ellenére kis odafigyeléssel hagyományos sütőben is jól meg lehet csinálni.
Hozzávalók:
A csirkéhez:
1 kisebb (kb. 1-1,2 kg-os) csirke
1 fél literes dobozos sör
Kb. 3-4 evőkanál ketchup
1 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál nádcukor v. barna cukor
Kevéske füstölt fűszerpaprika (vagy sima)
1 fél lime
Vérmérséklettől függően egy kisebb-nagyobb chilipaprika

Bors
A salátához:
0,5 kg fejes káposzta
Egy kisebb sárgarépa
Kb. 150-200 g majonéz
1,5 dl tejszín
2 evőkanál almaecet (vagy más gyümölcsecet)
Kb. 2 teáskanál porcukor
Először jöjjön a csirkepác: egy tálba keverjétek össze a ketchupot, nádcukrot, szójaszószt, füstölt paprikaport, finomra aprított chilit és egy fél lime levét. Alaposan sózzátok meg, mert ez fogja fűszerezni a csirkénket! Egy kis frissen tört bors is mehet bele. A páccal dörzsöljétek át kívülről a csirkét és legalább 20 percre rakjátok félre pihengetni.
A sütőt melegítsétek elő közepes hőmérsékletre, kb. 170 fokra, csak alsó fűtésre. Bontsatok ki egy doboz sört és igyátok meg a felét. Nehéz megállni félúton, de kénytelenek vagyunk, mert a többire szükség lesz a csirkéhez! A bepácolt csirkét szépen ültessétek rá a dobozra, ha jól csináltátok, akkor szép stabilan meg fog állni rajta. Mehet rá egy tepsire és óvatosan be lehet pakolni a sütőbe, egészen alulra. Sütés közben a sörösdobozból kiáramló gőz gyönyörűen párolja belülről a csirkénket, miközben a külseje szép egyenletesen megsül, a pácban lévő cukornak köszönhetően egészen sötét színűre karamellizálódik.
Miközben sül a csirkénk, gyorsan összeállítjuk a coleslaw salátát. Ez szintén egy tipikus amerikai köret, nálunk legfőképp a KFC-ben találkozhattok vele, csak ott a prózaibb „káposztasaláta” névre hallgat. Szeletelőgéppel, vagy kézi reszelővel reszeljétek le a káposztát és a sárgarépát egy tálba. Adjátok hozzá a majonézt, a tejszínt, kevés almaecetet, egy teáskanál porcukrot, végül sózzátok és borsozzátok meg. Alaposan forgassátok össze és pár perc pihenőidő után kóstoljátok meg. Kicsit édeskés, a majonéztől és a tejszíntől krémes állagú, a káposztától és a répától mégis friss és ropogós végeredményt kell kapnotok. Óvatosan adagolva a cukrot, ecetet és a sót, szépen finomra tudjátok hangolni a salátát. Jó lett?
Figyelgessétek a csirkét sütés közben, úgy 40-50 perc elteltével a felső fűtést is be lehet kapcsolni, hogy szép pirosra süljön kívülről. (Ha hőlégkeveréses sütőt használtok, akkor az elejétől kezdve lehet alsó-felső sütést használni.) További kb. 30-35 perc kell ahhoz, hogy a csirke teljesen átsüljön, ezután még alufóliával letakarva érdemes pihentetni 15 percig. Tálalás előtt húzzátok le a dobozról és szervírozzátok úgy, mint egy sima grillcsirkét!
Figyelem! A csirke sütési ideje nagyban függ a sütő fajtájától és a csirke méretétől, ezért az első alkalommal folyamatosan figyeljétek. A kritikus rész a felsőcomb csont közeli része, itt sül át legutoljára a hús. Ha valakinek van maghőmérője, az menet közben is ellenőrizheti a hús állapotát: amikor a combcsontnál a maghőmérséklet elérte a 80-82 fokot, akkor a cs