Pestós leves, ahogy én csinálom.

  • 2013.04.24.
  • 0

Nem vagyok botanikus, de azt gyanítom, hogy a medvehagyma több tízezer éve ugyanazzal a zsenge, fokhagymás ízzel jelentkezik be minden áprilisban és ugyanolyan húsos, zöld levelekkel csábítgatja az arra tévedő medvéket, hogy "hello, tavasz van, egyetek meg!" A nemrég kitört lelkesedés alapján viszont simán azt gondolhatnánk, hogy egy új, váratlanul felbukkant fajról van szó, ami totálisan meglepte az embereket. Medvehagyma-mámor ütötte fel a fejét nálunk, én pedig örömmel ülök fel erre a trend-hullámra, mert a medvehagyma tényleg nagyon jó dolog. Na de mit csináljunk a medvehagymából, hogy zseniális aromáit teljesen kiélvezhessük?
Gondolom nem lepek meg senkit azzal az állításommal, hogy tudom a választ erre a kérdésre. Sőt, nem sajnálom világgá kürtölni sem, figyeljetek:
Provence-i zöldségleves medvehagyma-pestoval
Egy mámorítóan illatos, minestrone-szerű zöldségleves lesz a hordozója a frissen elkészített medvehagyma-krémnek. És miért pont ez? Egyfelől azért, mert a pestoban (bazsalikom és medvehagyma esetén egyaránt) a zúzás/aprítás hatására az alapanyag felülete többszörösére nő és így sokkal intenzívebben szabadulnak fel az aromák. Másrészt a medvehagyma illóolajai nem szeretik a sokáig tartó magas hőmérsékletet (pl. sütés, főzés), de meleg hatására (azaz kitálalt levesbe keverve) még intenzívebbé válnak. És végül: a medvehagyma remekül érzi magát sok egyéb üde zöldség társaságában. Ennyit az érveimről, most lássuk a receptet:Hozzávalók 6 adaghoz:
A leveshez:
5 dkg sonkahagyma (vagy salotta)
4 gerezd fokhagyma
1 db cukkíni
1 szál angolzeller
1 db paradicsom
Fél konzerv darabolt paradicsom
1 szál sárgarépa
2 szem krumpli
Fél szál póréhagyma
1 csokor petrezselyem
1,5 liter zöldségalaplé
200 g fehér bab (konzerv)
10 dkg friss tészta
2 babérlevél
Só, bors
A medvehagyma-pestóhoz:
1 csokor friss medvehagyma
1 gerezd fokhagyma
1 dl olívaolaj
5 dkg reszelt parmezán
Só, bors

Elkészítés: A leveshez a zöldségeket megpucoljuk. A hagymát félfőre (azaz félbe és szeletekre), a többi zöldséget kisebb darabokra szeleteljük. Lábasban kevés olajat hevítünk és közepes hőmérsékleten párolni kezdjük a hagymát, a krumplit, sárgarépát, az angolzellert és az összezúzott fokhagymát. Felöntjük az alaplével, és közepes lángon főzzük, amíg a zöldségek félig megpuhulnak. Ekkor dobjuk hozzá a cikkekre vágott cukkínit, héjától megfosztott, kockára vágott friss paradicsomot és a konzerv paradicsomot is a levével együtt. Sóval, borssal, friss petrezselyemzölddel és babérlevéllel ízesítjük. Amikor a leves majdnem elkészült, beledobjuk a leszűrt babot és a tésztát, majd az egészet további 5-6 percig főzzük.
A medvehagyma pestó elkészítése: Egy aprítógépbe belepakoljuk a friss medvehagymát, egy zúzott fokhagymát, reszelt parmezánt és felöntjük olívaolajjal, majd sóval, borssal ízesítjük. Szép selymes állagú krémet készítünk belőle. Tálaláskor a forró levesben elkeverjük a pistou-t és reszelünk bele még egy jó adag parmezánt.
 
 
Mostantól rendszeresen érkeznek majd a "Zé párperces receptjei" videók, ahol kizárólag a főzésen és a recepteken lesz a hangsúly. Nézzétek a többit is!
Ja, és a Facebook-oldalamon még mindig van hely újabb lájkoknak, csatlakozzatok ti is a Szárnyas Ízvadász közösséghez és legyetek iszonyatosan képben gasztro-ügyileg!