Marinált paprika és édeskömény-chutney

  • 2013.01.14.
  • 2

Két nagyon finom, könnyű és egészséges dologgal készültem mára, ráadásul a kettőt egyszerre el tudjátok készíteni nem egészen egy óra alatt. Később pedig sok-sok napon keresztül elállnak a hűtőben, sőt közben egyre finomabbá érlelődnek össze. Lássuk az elsőt!
Trikolor marinált paprika
Szerintem a jó forró sütőben, esetleg parázson történő sütés az egyik legjobb dolog, ami egy paprikával történhet, hogy aztán pl. ajvár vagy marinált paprika formájában váljon hosszan eltartható ízbombává. A sütés olyan csodás aromákat varázsol elő a paprikából, amire nyers állapotában nem is számítanánk, ezért mindenkit bíztatok arra, hogy minél gyakrabban készítse el így ennek a zöldségnek bármelyik fajtáját. A marinált paprika készítése rém egyszerű dolog, a következők kellenek hozzá:
1 piros, 1 zöld és 1 sárga kaliforniai paprika (vagy bármilyen más, húsos paprika, ami szimpatikus)
2 fej fokhagyma, gerezdekre szedve, héjukat rajta hagyva
Fél citrom
Olíva vagy napraforgó olaj
Jó minőségű bor-, vagy gyümölcsecet

 A fokhagymákat gerezdjeire szedjük és héjastul belepakoljuk egy alufóliából gyűrt fészekbe, meglocsoljuk olívaolajjal és citromlével, majd becsomagoljuk. A paprikákat megmossuk, megtöröljük, rádobáljuk egy tepsire és a fokhagymákkal együtt jó forró sütőben (220-230 fok) sütni kezdjük. Nem kell beparázni, ha barna, vagy netán fekete foltok jelennek meg a paprikákon, sőt! A múltkori ajvár receptemhez hasonlóan itt is ez a cél! De nyugalom, az égett héjat el fogjuk távolítani, a paprikahús viszont egy fantasztikus füstös ízzel fog így gazdagodni. Sütés közben néha óvatosan megforgatjuk a paprikákat, hogy egyenletesen süljön-égjen meg a paprika héja. Bónuszként pedig a sütőajtó nyitogatásától isteni sültpaprika illat kezd majd terjengeni a konyhánkban.
Ha a paprikák minden oldala megsült kicsit, a tepsit kivesszük a sütőből és hagyjuk az egészet kihűlni. A fokhagymák kész metamorfózison mentek keresztül: alulról magas hőt kaptak és kicsit lepirultak, a gerezdek héja viszont megvédte a húst, ami az olívaolajos-citromos gőzben egy édeskés, illatos, krémes állagú csodává alakult át. Ezt a héj megbontásával óvatosan ki lehet fejteni egészben, de egy ízes pasztaként ki is lehet nyomni belőle.

A rendesen megsütött paprikák héját könnyen le tudjuk húzgálni, ugyanúgy, ahogy a csumájuk is könnyen kijön ilyenkor. Vágjuk félbe a lemeztelenített paprikákat és a bent lévő maradék magokat is távolítsuk el, majd vágjuk fel őket vékony csíkokra. Egy tálba öntsünk kevés olívaolajat (napraforgó olajban is lehet marinálni a paprikákat, de az olívával finomabb lesz) pakoljuk bele a csíkokra vágott paprikákat és néhány gerezdet a megtisztított sült fokhagymából. Sózzuk meg, adjunk hozzá egy evőkanál borecetet, öntsünk rá még annyi olajat, hogy éppen ellepje és az egészet óvatosan forgassuk át, hogy mindenből jusson mindenhová. Ez így most lefedve mehet is be a hűtőbe, két hétig simán eláll és közben az íze napról napra finomabbá válik.

 
Édeskömény-chutneyAz édeskömény, vagy másik szép nevén ánizskapor tényleg ánizs, kömény, és kapor is egyszerre. Nem véletlenül, hiszen az édeskömény ugyanúgy a zellerfélék családjába tartozik, mint a fent nevezett konyhakerti növények, de ebbe a brancsba tartozik a petrezselyem és a koriander is! Egy nagyon különleges aromákkal bíró kis csapatról van szó, mindegyiket imádom, de közülük talán az édesköményt tartom a legizgalmasabbnak. Ánizsos, édeskés illatát és ízét a különböző illóolajok és relatív magas cukortartalma adja. Nem is kérdés, hogy az édesköményből éppen ezért remek chutney készíthető. Ehhez a következőkre lesz szükségetek:
2 db édeskömény
2 kisebb fej édes (fehér) hagyma
1,5 dl fehérbor
1 dl víz
2 evőkanál barnacukor vagy méz
1-2 evőkanál jófajta gyümölcs-, vagy borecet
1 babérlevél
1 kevéske szárított kakukkfű
1 mokkáskanál köménymag durvára vágva vagy mozsárban összetörve
Só, fehérbors
Az édeskömény zöld részeit vagdossátok le, most csak a hófehér gumórészben utazunk!  Ezt vágjátok fel fél centis szeletekre. Érzitek, milyen finom édeskés, ánizsos illata van? A gumó középső szeleteinek aljáról vágjátok ki a keményebb torzsát, és ha van belül is egy kis zöld hajtáskezdemény, akkor azt is távolítsátok el. Egy kisebb fej fehér hagymát az édesköményhez hasonló va