Libaburger?? Bizony, egy pajtában sütve!

  • 2012.11.13.
  • 6

Rögtön egy őszinte vallomással kell kezdenem: sok-sok liba élete szárad a lelkemen. A kezdetben még vissza-visszatérő, kínzó lelkiismeret-furdalást azonban hatékonyan enyhítette annak a kb. 1200 Skanzen-látogatónak az elégedett mosolya, aki belekóstolt e szegény állatok legjavából készített spéci Márton-napi libaburgerembe.


A hétvégi, kétnapos mulatság rengeteg klassz programot vonultatott fel, és aki a tájegységek között barangolva betért a Kisbodaki pajtába, több legyet is ütött egy csapásra: először is magába szippanthatta ennek a különös épületnek az atmoszféráját, régi és mai korok apáit-fiait ábrázoló művészi képekben gyönyörködhetett, és mulathatott egy jót a nagyszerű Muzsikás Együttes táncház-programján is. Na és persze letudhatta a Márton-napi libaevés rettenetes kötelezettségét is, mely kellemetlen ugyan, de köztudottan egy évig tartó ínségtől menti meg azokat, akik alávetik magukat az évszázados tradíciónak. Én megtettem minden tőlem telhetőt a veszedelem elhárítására és droid üzemmódra kapcsolva gyártottam a miniatűr libaburgereket napkeltétől napnyugtáig. Ha a reggeli pálinkaadagomat nem kapom meg Skanzenes barátnőimtől (közfeladatot ellátó személyekről van szó, ezért nevüket adatvédelmi okokból elhallgatom), talán nem is sikerült volna a hivatalos zárás után fél órával még mindig sorban álló vendégek kiszolgálása.

Ti is ott voltatok? És szeretnétek ismét átélni a Skanzenben megtapasztalt libaburger-élményt? Semmi akadálya, most közzéteszem az egyébként szupertitkos receptemet!
Márton-napi libaburger házi buciban, karamellizált hagymával és lila káposztával
Az egész úgy kezdődik, hogy elkészítjük a bucik tésztáját:
Édes buci (kb. 25 mini adaghoz)



 
35 dkg liszt
1,5 dl tej
1 egész tojás
1 mokkáskanál só
4 mokkáskanál kristálycukor
1/3 élesztő
2 evőkanál étolaj
    +
1 tojás a bucik tetejét megkenni
1 evőkanál szezámmag a bucikat megszórni

Az összes hozzávalót (kivéve ugyebár a kenegetéshez szükséges tojást és a szezámmagot!) egy robotgép segítségével kb. 20 perc alatt kész tésztává dagasztjuk össze. És igen, jól látjátok, ebben az esetben az élesztőt nem kell külön felfuttatni, a tészta ugyanis tartalmaz annyi cukrot, amitől az élesztőbaktériumok felélednek és nekikezdenek partizni. Meleg helyen kb. 1 óra alatt dupla méretűre kel majd a tésztánk. A megkelt tésztát egy nyújtódeszkán vékony csíkokra vágjuk, hogy könnyebb legyen vele dolgozni, majd a csíkokból kb. 2,5 dkg-os adagokat vágunk le és mindegyikből kerek kis bucikat formázunk. Rá kell érezni a korrekt mozdulatra, de mivel mini adagokat csinálunk, erre lesz is bőven lehetőségetek. :) A tetejüket megkenjük tojással, megszórjuk szezámmaggal, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket és meleg helyen letakarva további 30 percig kelesztjük. A megkelt bucikat 180 fokos sütőben (ideális esetben gőzsütőben) kb. 15 perc alatt készre sütjük.
Libaburger (kb. 25 mini húspogácsához)

 
1 nagyobb (kb. 60 dkg-os) libacomb
10 dkg bőrös libaháj
1 csapott teáskanál szódabikarbóna
Kevés őrölt rozmaring

Bors
 
A kifilézett libacombot és a libahájat kétszer ledaráljuk, összekeverjük, hozzáadjuk a szódabikarbónát, majd kevés őrölt rozmaringgal ízesítjük, sózzuk-borsozzuk. A bekevert masszát legalább 1-2 órán át hűtőben pihentetjük, de az sem baj, ha egy egész éjszakán át érlelődik. Sütés előtt kis, kb. 2 dkg-os gombócokat formázunk a húsból (rutinos kókuszgolyó-gyártók előnyben!), amit aztán sütőpapírral leterített munkaasztalon szép vékony burgerré lapítunk és forró serpenyőben, olaj nélkül mindkét oldalukon készre sütjük.
 
Karamellizált hagyma

 
2 evőkanál kristálycukor