Tenyérnyi cipók.

  • 2017.05.14.
  • 1

A jól bevált receptem szerint készítettem.510 ml víz (ez lehet kicsivel kevesebb vagy több, függ a liszt milyenségétől!)7 kávéskanál só (csapósan)1 evőkanál porcukor1000 gr BL55 liszt2 evőkanál olaj, vagy: ( olvasztott vaj, vagy margarin)
+ előtésztaElőtészta készítése, sütés előtti napon.Az előtésztához valókat bele tenni egy tálba és fakanállal mint a galuskatésztát, 3-4 perc alatt simára keverni.
Beborítani, letakarni, hogy ne cserepesedjen meg a teteje.Előtészta:250 ml víz250 gr BL 55 liszt40 g élesztő1 evőkanál olajBeteszek minden hozzávalót a gépbe. Dagasztási idő legalább 10 perc. Fényes nem ragadós tészta, könnyen formázható, inkább kemény rugalmas tésztának kell lennieA dagasztás után liszt nem érheti. (ez nagyon lényeges)Kiteszem deszkára (nem lisztezett) és átgyúrom párszor, majd szakajtóba teszem és kelesztem 30 percig.Ismét kiborítom a szakajtóból (nem lisztezett), átgyúrom, és visszateszem a szakajtóba.Duplájára kel, ez 40-45 perc, attól függ milyen meleg helyen van.Kiborítom a deszkára és megkerekítem cipónak és teszem az edénybe. Az edénybe alól felül sütőpapír van. A sütőpapír alá vizet spriccelek és
még kelnie kell 30 percig.Mintázom és pengével bevágom.Beborítom és 230 fokos forró sütőbe mehet .Sütöm 40 percig, majd tető nélkül a szép piros szín eléréséig tovább sütöm. Erős arany barnára kell sütni, mert különben nem fog cserepesedni!!!!Nagyon finom ropogós, cserepes de lágy belsejű kenyerünk lesz.Ha így készíted, tuti szép és finom kenyered lesz!

Címkék

Kenyér Cipó