Részletesen a természetes kovászról, ahogy én csinálom.

  • 2017.03.10.
  • 8

Tudom, tudom, már mindenütt a kovász készítés olvasható de most jött el az én időm és beszámolok hogy én, hogyan csinálom.Próbálkoztam már többször is a kovász készítésével de bizony többször is kudarcot vallott a gondos nevelgetés, mégis csak ki kellett dobni az elhalt kovász kezdeményt.A kovász készítés mindig az álmaim között szerepelt de elérhetetlennek tűnt számomra.Sok-sok kérdés merült fel bennem és bevallom a sok más-más leírás mindig tévútra sodort.Miért kell 12x etetni?Nem értettem, hogy miért kell kidobni (sok helyen ezt olvastam) a többlet kovász kezdeményt? Próbálkoztam más-más fajta lisztekkel, sajnos sikertelenül , eddig.Nos végre rátaláltam Béres Gyula kovász készítési tanácsaira, amit köszönök, nagy segítség volt számomra!Mindent megértettem és nagy lendülettel fogtam hozzá a kovászoláshoz!Kisebb változtatásokkal megszületett az én kovászom is.A bejegyzés végén részletesen leírom a kovász készítését!Leírom mit tapasztaltam és hogyan csinálom.Mint látjátok már egyszerre hat üveggel lett az érett, sütésre kész kovászom.Hogy miért lett hat üveggel??
Én nem dobtam ki frissítéskor a plusz két kanál kovász kezdeményt, át raktam egy másik üvegbe és etettem tovább.Így lett belőle 6 üveggel.Ha nem akarunk ennyi kovászt, akkor a frissítéskor kivett kovász kezdeményt fel lehet használni galuskatésztában, kalácsban.Szárítottam és fagyasztóba is tettem belőle.Legalább van tartalékom és bármikor elővehetem.Hűtőbe tárolva egy kanál kovász egy tárolóban, ennyi kell egy adag kenyér megsütéséhez.Egy üveggel rá kentem a sütő papírra és a cserép kályhán megszárítottam.Így is lehet tárolni ha jó száraz, jól zárható üvegben.Egy részét mozsárban előtörtem és kávé darálóval ledaráltam.Egy üveg kovászból ennyi lett ledarálva.és végül a kovásszal sütött kenyér.A kovász készítés menete ahogy én csinálom,Kell egy tiszta steril csavaros tetejű befőttes üveg és egy csak erre a célra használatos fakanál.A legjobb a teljes kiőrlésű rozsliszt de lehet fehér lisztet is használni.Ami nagyon fontos!
Nem napra és időpontra kell etetni a kovászt!Akkor kell etetni, ha már leállt a növekedése, emelkedése!Jó keményre kell kikavarni, álljon meg benne a kanál.Ha jó meleg a konyha, 23-28 fok, akkor lehetséges, hogy egy nap háromszor is tudunk etetni, mert nagyon aktívan dolgozik a kovász.A víz mennyisége lehet picivel több vagy kevesebb, a liszt fajtályától függően!Ha csak teles kiőrlésűt használunk, akkor egy picivel több vizet adunk hozzá!A kenyér sütéshez használható kovászt legalább 12 x kell etetni!12 etetést követően már lehet vele sütni.1.4 kanál langyos víz3 evőkanál rozs liszt