Kovászos boldogság.

  • 2017.02.22.
  • 2

Öt éve előtésztás kenyereket sütöttem családom örömére.
Mindíg foglalkoztatot a kovászos kenyér sütése de be kell vallanom a sok kisérletezésem mindíg kudarcot vallott eddig.
Tömör savanyú lett a kenyér és így szinte fogyaszthatalan volt.Sok-sok kenyérsütő oldalt olvasgattam, mind más-más leírást adott a kovászos sütéshez.Béres Gyula oldalán találtam a kovászkészítés leírását és nagyon örülök, mert sikerrel jártam és kéthónapos kovászommal gyönyörű kenyereket sütök.
És íme, lehet könnyű, nem savanyú és nem tömör kenyeret is sütni a jó kovásszal.Írják, hogy hajtogatni kell, lágy tésztát kell készíteni de nekem így nem sikerült és a jól bevált dagasztás,
keményebb, rugalmasabb gyúrás, gyúrás, gyúrás, formázással csodálatosan szép és finom kenyeret sütök.
Nem lesznek hatalmas lyukak , nagyon rugalmas.
A kisült kenyér, tenyeremmel összenyomva megtartja a rugalmasságát.Napokig lágy marad és illatos. Sütéskor tele a ház az igazi kenyérillatával.
Kovászos burgonyás kenyér.Írós, krumplis kovászos.Így gyúrom át a tésztát háromszor és megy a sütőedénybe.Kenyérsütési tapasztalataim....és végül megmutatom a frissen sült mai kenyereimet.