Kalácssütési tapasztalataim.

  • 2017.02.22.
  • 4

A liszt konyhahőmérsékletű legyen.
Az élesztőt cukros langyos tejben kell felfuttatni.A vajat lágy állapotban kell a lisztbe tenni.
Én mindig porcukrot használok szép selymes lesz tőle a tészta és nagyon szép lesz a kalács színe a sütés végén.Közepesen kemény tésztát kell dagasztani, ne legyen lágy, mert akkor sütéskor ellaposodik és alaktalan lesz.A tésztát duplájára kel keleszteni akkor lesz jó állagú a kalács. A dagasztás után nem használunk lisztet, mert akkor nem lesz a kalács felszíne szép sima és fényes.A formázás után lekenjük tojással és tepsiben hagyjuk pihenni, legalább 25-30 percig.190 fokos forró sütőbe kell tenni és 40-45 perc alatt szép aranybarnára sütni.A sütés végeztével lekenni forró cukros tejjel, így gyönyörű fényes lesz a felülete a kalácsnak.Forró cukros tejjel szoktam a sütés befejezése előtt meglocsolni például a Ferdinánd tekercset és vissza teszem a sütőbe öt- tíz percre, amitől nagyon puha zamatos lesz a kalácsunk, nem szárad ki.Formázáskor is nagyon minimális lisztet használjunk, szebb lesz a végeredmény! Örömteli sütkérezést kívánok, pár darab kalácsformázási ötlettel!

Címkék

Kalács