Mai gyönyörűség.

  • 2017.01.25.
  • 5

Előtészta

készítése, sütés előtt 1-2 nappal250 ml víz250 gr Bl 55 liszt20 g élesztőMásnap reggel a öszeállítjuk a tésztát.Előtészta +520 ml víz (lehet kicsivel kevesebb, vagy több, a liszt minőségétől függően)800 g BL55 liszt200 g teljes kiőrlésű búza lisz5 kávéskanál só (csapósan)ElkészítésMinden hozzávalót beteszek a kenyérdagasztó gépbe, s legalább 10 percig dagasztom. A jó tészta fényes, könnyen formázható, inkább kemény, mint puha, de rugalmas.Kiteszem nem lisztezett deszkára a tésztát, átgyúrom párszor, majd sütőpapírral bélelt szakajtóba teszem, és kelesztem 30 percig.Ismét kiborítom a nem lisztezett szakajtóból, átgyúrom, majd visszateszem a szakajtóba.Duplájára kelesztem, ez 40-45 percet vesz igénybe, attól függően, hogy mennyire meleg helyen kel a tészta.Kelesztés után kiborítom a deszkára, megkerekítem cipónak, és beleteszem az edénybe. Az edény aljára és a tészta tetejére sütőpapírt teszek, alá vizet spriccelek. Az edényben még kel a tészta 30 percig, ezután mintázom, és pengével bevágom.