Ganache torta

  • 2014.12.13.
  • 3

Egy nagyon megtisztelő tortarendelést kaptam,számunkra kedves baráti pár férfi tagjától,párja születésnapjára, aki maga is a torta készítés szerelmese. Kifejezett kérés volt, hogy csupa csokis finomság készüljön valamilyenrám bízott dísszel a tetején.A torta kívül-belül ganache krémmel készült, kakaós tortalappal.Nem akartam a szuper csokis vonalat megbontani,így plasztikcsoki virágot készítettem a tetejére:Végül az alját körben csokiforgáccsal szegélyeztem.Hozzávalók:adag/lap, melyből kettő készült:3 egész tojás19 dkg cukor0,75 dl olaj0,75 dl langyos víz19 dkg liszt1 egész sütőpor3 ek. holland kakópor (ez a színe miatt lényeges)Ganache krém:Adagonként ( ebből is két adag készült, egy adag került betöltésre,1 pedig bevonásra/díszítésre)500 ml tejszín (nálam hulala)5 tábla (10 dkg / tábla) étcsoki5 -7 dkg vaj/margarin (de ez elhagyható, nem mindig teszek bele)Díszítés:1 tábla tejcsokitovábbá a palsztikcsoki hozzávalói, melyek az elkészítési móddal együtt, külön bejegyzésben olvashatóak a linkre kattintvaElkészítés:A lapokhoz a hozzávalókat összekeverjük.Először a tojást a cukorral, majd az olajjal és a vízzel,aztán a sütőporos liszttel, végül a kakaóporral.A torta forma (nálam 26 cm-es)alját kerek formára vágott sütőpapírral béleljük,oldalát kikenjük,lisztezzük és beleöntjük a tészta alapanyagát.Előmelegített sütőben, kb. 180 C °-on tűpróbáig sütjük.A következő adagot azelőtt keverjük csak be,hogy a másik kész lenne.A lapokat rácson kihűtjük.A krémhez a tejszínbe tördeljük a csokit,majd beleolvasztjuk kis lángon, anélkül, hogy felforrna.Elzárjuk és , belekeverjük a vajat/margarint.A krémet hagyjuk szilárdulni, hogy dolgozni tudjunk vele,de vigyázzunk túl sokáig se várjunk, mert hamar húzni kezd.Kicsit olyan verseny az idővel dolog ez.Eleinte túl híg, aztán meg igyekvőre kell venni a dolgot.Ha gyorsan megkötne, akkor tegyük a tűzhelyre pár másodpercre,és kavarjuk át. (Ne tartsuk ott sokáig!)A lapokat töltsük be, majd a torta külsejéhez készítsük el az újabbadag ganache krémet.(A torta tetején kanállal hullámosítottam, az oldalát tortafésűvel húztam végig.Habzsák segítségével mintákat nyomtam rá. )Az aljához megolvasztjuk a csokit vízgőz felett(ami a palsztikcsoki adagjából maradt) .Egy sütőlemez vagy tepsi aljára, esetleg márványlapra öntjük és elterítjük(0,5-1mm vastagon) .Hagyjuk megszilárdulni hűtőben, majd spatulával felkaparjuk,megpróbálva egy mozdulattal felszedni egy sort.A kész forgácsot a torta aljára halmozzuk és a torta csipke segítségével,kissé alányúlva hozzányomjuk.Ez egy pillanat legyen, mert különben megolvad és összekeni,ezt elkerülendő egy kis lappal is elvégezhetjük.Amikor minden kész, a csokivirágok is rákerülhetnek.A tetejére végezetül, ehető rózsakristályokat szórtam.Egy szép de igazán súlyos torta készült,hiszen a 11 tábla csokoládé és 1 l tejszín kellemes összsúlyteredményezett a tortalapokkal karölteve!