Vajkrémmel bevont karamell torta

  • 2017.03.30.
  • 7

Kislányom névnapjára készült ez a torta.Ő választotta az ízesítést,
ami egyszerű tejszínes pudingos krémmel készült.A külső bevonatot színezett vajkrém képezi.Isteni íze volt!Került rá többek között házilag készített csokidísz,és habcsók is!
Hozzávalók:18 cm-es olajos piskótaKrém:2 cs. karamell puding15 dkg cukor6 dl tej2 dl tejszínVajrém25 dkg vaj (nem margarin) ,
nálam a Lidl-ben kaphatóból készült25 dkg porcukorételszínezékDíszítés:1 tábla fehér csoki a tetejéreszínezék1 tála fehér étcsoki, amiből díszeket kreálunktovábbá:habcsókElkészítés:A piskótát elkészítjük a leírtak szerint, majd rácson kihűtjük.A krémhez kevés tejben kikeverjük a cukorral együtt a pudingokat,
a többit feltesszük melegíteni.
Mikor forr, félrehúzzuk és belekeverjük a cukros pudingport és sűrűre főzzük.Átöntjük egy műanyag tálba, mert abba könnyeben hűlik és folpackot légmentesenráengedve megvárjuk, amíg teljesen meghűlik a krémünk.Addig elkészíthetjük a csokidíszt és a habcsókkal sem árt előre dolgozni,
sőt, mindezeket napokkal előtte is megcsinálhatjuk, hisz a habcsók esetébenórákat vesz igénybe az elkészítés.A csokit gőz fölött megolvasztjuk, színezzük, akár több részre osztva
és buborék fóliára egyengetjük a kívánt formában.Hűtőbe helyezve várjuk a dermedést,
majd óvatosan leválasztjuk róla a fóliát és használhatjuk is.
A habcsók a bejegyzésben leírtak alapján készüljön.Amikor kihűlt a puding, a felvert tejszínnel gazdagítjuk.
Mielőtt belekerül a tejszín, sőt azután is,
nyugodtan dolgozzuk meg gépi habverővel.Ezután vágjuk a tortát 2-3 felé és rétegezzük meg a krémmel.Helyezzük hűtőbe egy kevés időre, hogy dermedjen.Ezalatt készítsük el a vajkrémet.A puha vajhoz adjunk egy csipet sót, ízlés szerinti aromát,a porcukrot és, ha szükségesnek látjuk pár ek. hideg vizet.Én két-igaz nem egyenlő- , részre osztottam. Egy alap szín készült lila festékkelés egy kevés kék.A megdermedt tortánkat egyenletesen bevonjuk az alapszínnel, majda másik színnel kevert vajkrémből különböző pontokra helyezünk egy-egy adagot ésismét átsimítjuk a tortát, melytől foltos hatást kap.A másik adag fehércsokit is megolvasztjuk.Most csak vízgőz felett történt de készíthetünk vastagabb alapot is belőle,azaz csoki ganache-t.Ez általában 1:1 arányban készül de a fehér csokinál több legyen a csoki, mert
nem olyan sűrű a keverék, mint ét csokoládéval.Így a melegített tejszínt apránként adagoljuk.
Amikor a csoki kihűlt de még kenhető, akkor színezzük és szépen elsimítjuk
a torta tetején, majd megfolyatjuk az oldalán is.Ezt lehet kenő késsel irányítani, vagy egyéb tégelyből lecsorgatni.Amikor a csoki már megdermedt jöhetnek a csokidíszeink.Ezek oldalra történő rögzítése egy kevés vajkrémmel történhet, merta tortán már megtermett vajkrém ledobná.Picit kenjünk a habcsókra vagy csokira és szépen odaköt majd!
Használhatunk díszítésre összetört habcsókot éscukor gyöngyöket is. :)A színezés készülhet géllel,
vagy előzőleg kevés alkoholban, esetleg vanília aromában oldott porfestékkel.A pudingos krémeket sem szeretem alul értékelni, főét,