Fatuskó torta

  • 2016.11.21.
  • 4

Már rég szerettem volna elkészíteni egy ilyen tortát de eddig
nem adódott rá lehetőségem.Most viszont egy őszi tortát kellett csinálnom.Az elképzelés egy normál kerek torta lett volna, némi arany díszítéssel,tetején szőlővel.Én viszont kapva az alkalmon felvetettem az ötletet, mi lenne, ha
egy fatuskó torta lenne végül.Így szerencsére ez lett a kis projektem.
Persze hiába sikerült jól kívülről a torta, addig nem vagyok sosem nyugodt,
míg nem jön visszajelzés a belsőt illetően.Szerencsére teljes volt az elégedettség.A tortát hosszas vizsgálódás, nézegetés után végülfájó szívvel de felszeletelték. :)Hozzávalók:piskóta:6 egész tojás2 dl cukor3 dl liszt6 ek. olaj1 csapott tk. szódabikarbóna1 nem egészen teli evőkanél ecet+ egy fél adag, hogy magasabb legyen a végeredménykrém:25 dkg mascarpone2 dl tejszín (hulala)12 dkg porcukorkávékakaóburkolat alá:25 dkg vaj

20-25 dkg porcukoregy csipet sóízlés szerint aromade tiramisu torta lévén egy kis kávé is lehet az ízesítőburkolat:kb. 1 kg unidecbarna és ivory festékvanília aroma a festéshezlevél és egyéb ízlés szerinti díszekElkészítés:A piskótához a tojásokat szétválasztjuk.A sárgáját egy bögrébe tesszük.A fehérjét egy csipet sóval elkezdjük felverni, majd
fokozatosan hozzáadjuk a cukrot és addig verjük a géppel,míg teljesen kemény nem lesz.Ezután a tojássárgákhoz adjuk az olajat a szódaport és az ecetet.Miután hagytuk kicsit felpezsegni a fehérjéhez keverjük kis sebességen.Ha megvagyunk jöhet az átszitált liszt.A keveréket sütőformába (tortakarika vagy kapcsos forma) tesszük.Kissé felhúzzuk a forma széléig a tésztát és 160-165 C°-on készre sütjük.Tűpróbával ellenőrizzük.A felezett adag természetesen ugyanebben a méretben készült.A krémhez a mascarponét kikeverjük a cukorral.A tejszínt felverjük és a mascarponéba forgatjuk.A kihűlt és felszeletelt piskóta lapjait kávéval lekenjük,betöltjük a krémmel, és meghintjük kakaóporral.A tortát legalább egy órát így hűtjük.Ezután a cukorral, aromával kidolgozott vajjal
lekenjük egyenletesen és ismét hűtjük, míg a vaj meg nem szilárdul.Jöhet a burkolás.Az anyagot átgyúrjuk, majd Ivory árnyalattal színezzük.Teszünk hozzá egy kis cmc port(kb. 1 csapott ek.) , hogy a
festék ne lágyítsa el nagyon.
Lemérjük a torta tetejét.Ehhez egyszerűen a tortakarikát használtam.