Focilabda torta

  • 2016.05.03.
  • 3

Én is átestem a keresztségen és elkészült az első
foci labda tortám.Amikor kiderült mi lesz a kérés, rendesen tele lett a nadrágom!Hirtelen azt se tudtam, hogy is álljak majd neki.Mit vegyek hozzá! Szűrőt, fém formát, szilikont?Nem olcsó egyik sem és, ha mégsem tudom használni, akkor
csak jól megharagudnék magamra! :DUtóbbi két forma 3 és 5 ezer forint között mozog.
A szilikon az olcsóbb, így úgy döntöttem azt rendelem meg.Ő lenne az:Azt gondoltam, hogy kikeverek egy adag (24-26 cm-hez való)
olajos piskótát,amit majd ketté veszek.Aztán, amikor már burkoltam a tortát, majd szépenmintát veszek a formáról és szépen azok alapján
elkészülnek az 5 és 6 szögeket formáló minták.Na persze,
csakhogy a gyakorlatba ez másként volt! :PEgyszer beburkoltam vékonyan, majd mérgemben ráhúztam
a formát a torta tetejére.És láss csodát ott voltak a minták!
Igaz csak a feléig de innen már mehet szabad kézzel is a minták bemélyesztése,vagy kifordítva a formát hozzáilleszthetjük a mintát, ahol
folytatni kell.Hogy miért ezt a könnyű módszert választottam és nem mértem
kerületet és osztottam 15-el és méricskéltem?Minek, ha így nekem egyszerűbb!Lehet, hogy másnak az a jobb módszer, nekem viszont ez. :)Szerintem mindenki úgy készítse, ahogy számára egyszerűbb!Sőt lehet sablonnal is! :)A piskótát vajkrémezés után egyben burkoltam.
Miután más volt a terv így, hogy szebb fedést kapjon,
némi vizes lekenés után, kapott egy normál burkolatot is.Miután rátettem ismét a formát, óvatosan átnyomkodtam a minták mentén,vigyázva, a széle ne hagyjon nyomot a felénél.Miután levettem a formát, a másik felét, folytatólagosan elkészítettem.Az 5 szögekhez kivágtam a mintának megfelelő méretű fekete anyagot
és a helyükre illesztettem.Elkészítettem a varrás mintákat.Ezután fokhagymanyomóval kipasszíroztam a füvet imitáló anyagot.Majd még egy focicipővel is megfejeltem a dolgot! :DA torta közepébe függőlegesen két hurkapálca
került, hogy stabil legyen.Ez kicsit ferdén is beleszúrhatjuk, úgy még stabilabb.A feléhez tehetünk kartont is, Én most ezt nem tettem bele.A krémezés után jól nyomjuk meg, mert a felesleges krémnek ki kelljönni, különben deformitást okozhat és nem lesz olyan stabil maga
a torta sem, ahogy kellene.
A betöltése után pedig jól hűtsük le a formába visszatéve a feleket,egymást követően.Válasszunk ennek megfelelően masszívabb krémet.Nálam egy mascarponés, étcsokis krém került bele.25 dkg mascarpone10 dkg , min. 75 % étcsoki2 dl tejszínnémi porcukoraki szereti, rumaromával ízesíthetiElkészítés:A csokis kevés(!) kb. 0,5 dl tejszínben felolvasztjuk.Ha nagyon sűrű és hamar felveszi, egy keveset tehetünk hozzá
de ne legyen folyós!
Ahogy kész a szobahőmérsékletű mascarponéhoz keverjük.Ha szükséges porcukorral édesítjük és rumaromával ízesítjük.Végül a maradék tejszínt felverjük és beleforgatjuk.Amire figyelni kell!