Puncshabos zsermák

  • 2015.12.28.
  • 4

Ez a zsermák egy igazi szép mentés volt!Hogy miért?Mézeskalács torta sütés után követte a sort a sütőben.A mézeskalácsok miatt, kicsit feljebb tettem a rácsot a sütőben,ami szépen úgy is maradt! :PA zsermák olyan jól nézett ki már nyersen is-gondoltam-,ez az idei egy csoda lesz miután elkészül.Megnyugodva hátradőltem, majd egy kis idő után ránéztem, hogy is áll.Jajj, a látvány, ami fogadott....!!Megégett a felső lap! :/Gyorsan lejjebb vettem, majd nemsokára ki is vettem a sütőből.Nagyon remekül megsültek a rétegek de a tetejére nem tehettem csokit,hisz az égett ízt nem tudtam volna palástolni!Leszedtem az egész felső lapot és arra a következtetésre jutottam,hogy a mákos rétegen sem mutatna jól a csoki! :PEszembe jutott, hogy van itthon tejszínhab, így az lesz az Énmegmentőm!A mákhoz illik a puncsos íz, így egy kis csokit rácsepegtetveIsteni összhatást értem el!Férjecskémnek kifejezetten bejött! :)Szóval,"Szép mentés volt Szani! "Karácsonyra, Szilveszterre és csak úgy, bármilyen egyéb alkalomra ajánlanám,
mákimádó sorstársaimnak! ;)Hozzávalók kb. 48 szeletheza tésztához:1/2 dl tej1 kockacukor25g élesztő500 g finomliszt250 g vaj/margarin100 g porcukor1 tojás1 tasak vaníliás cukor1 csipet só1 dl tejföla töltelékhez és a bevonathoz:300 g darált mák200 g porcukor1 citrom reszelt héja300 g szilva vagy barack lekvár1 mk. fahéj1 dl tej2 dl hulala, 1 cs. habfix 2 ek. rumaroma, kevés piros ételszínezék50 g tortanbevonó étcsokoládé, 1 ek. olajElkészítésA tésztához a tejet meglangyosítjuk, elkeverjük a kockacukorralés az élesztővel, meleg helyen felfuttatjuk.A lisztet elmorzsoljuk a vajjal/margarinnal,hozzáadjuk a cukrot, az élesztős tejet, a tojást, a vaníliás cukrot,a sót és a tejfölt,összegyúrjuk, cipót formálunk belőle.A töltelékhez a darált mákot a cukorral és a tejjel elvegyítjük,és lassú tűzön, állandóan kevergetvekb. 10 percig főzzük, majd ízesítjük a citromhéjjal és a fahéjjal.Hűlni hagyjuk.A cipót 4 részre vágjuk és cipócskákat gömbölyítünk belőle.