Mogyorólisztes leg-leg torta

  • 2014.04.15.
  • 5

A Batha-porta liszt projektet Én a dióliszttel kezdtem, így igazából csak elképzelésem volt mi készül majd a mogyorólisztből, konkrétumokat még nem ötlöttem ki.Miután Kata (Katafakanala) kihirdette a lisztpróba sorrendet, gyorsan cselekednem kellett! :)Egy fogadóra, egy szülői értekezlet és egy folyton elromló tűzhely kapcsoló állták útját munkámnak, nehezítve a pályát.Kicsit olyan érzés kerített hatalmába, mintha Én lennék az anno, Kudlik Júlia által vezetett Delta magazin műsor főcímszereplője, vagy is a hegymászó,
aki hóviharban próbál előre törni ,több kevesebb sikerrel. :DPedig a torta szépen, lassan kezdett megszületni a fejemben.A liszt illata hmm... Isteni, olyan jól passzolna bele a mák,
mondjuk darálatlan formában "álánatúre". :)Szem pásztáz, asztalon az alma! Na akkor egy kis gyümölcs is kerüljön bele,
az szépen fellazítja majd a tésztát.Aztán elkezdem sütni és szinte elrepült az az 50 perc, amit a sütő mellett ülve töltöttem, benyomva tartva a kapcsolót, mert egyéb esetben kioldott a rosszcsont! :DEnnek ellenére olyan lett , mint ahogy elképzeltem.
A torta teteje szépen kinyílt.
:)Ha úgy hagytam volna porcukorral meghintve, akkor is nagyon szép látványt nyújtott volna de az illatok szinte kiabáltak még valamiért, ami nem más volt, mint egy kis kávés bevonó.Meg kell jegyezzem, ebben az ötletben Lara is segítségemre volt! ;)A tetejéére ezért, hidegen készült kávés máz került, kevés étcsokis díszítéssel.De!Került még bele valami, ami hozzájárult, hogy kiérdemelje a leg-leg címet!Egy könnyed krémet is kapott a tortácska, méghozzá diólisztből készítve.Igen! Diólisztből készítve! :)Mára, az egész összeért és szinte egy nagy egységet képeztek az összetevők!
Egyszerűen csodás!
Hozzávalók:4 tojás20 dkg cukor13 dkg fehér liszt15 dkg Batha -porta mogyoró liszt1 dl olaj1 kk fahéj1 kk. szódabikarbóna1/2 bögre darálatlan mák3 nagyobb alma2 dl langyos vízKrém:4 dl tej2 csapott ek. Batha -porta mogyoró liszt12 dkg cukor1 cs. vaníliás vagy tejszínes pudingpor12 dkg margarinMáz:10 dkg porcukor1 tk. instant kávékevés vízCsoki díszítés:kb. 1/2 tábla étcsoki1 tk. olajDrága pici kezek szorgoskodtak az almán, így egy kis könnyítést általa azért kaptam ;)

Elkészítés:A tojásokat a cukorral és az olajjal kikeverjük.Hozzáadjuk a kétféle lisztet, a szódabikarbónát és a vizet is, majd jól elkeverjük fakanál segítségével.Végül beletesszük a fahéjat és az előzőleg megtisztított és kockára vágott almát is.Kikent vagy sütőpapírral bélelt torta formába (nálam 24 cm-es) kanalazzuk éselőmelegített sütőben. kb. 175 C°-on 50 perc alatt készre sütjük.Tűpróbát végezzünk, mert sütő függő lehet.Miután kész, rácson hagyjuk hűlni.Ezalatt elkészítjük a krémet.Kevés tejben kikeverjük a lisztet, a cukrot és a pudingport, majd a többihez öntve, sűrűre főzzük, hűtjük, majd a puha margarinnal összedolgozzuk.A tortát kettévágjuk és megtöltjük a krémmel.