Meggyes csokimousse torta

  • 2018.03.01.
  • 4

Ez a torta volt a főszereplője a múlt vasárnapi Restaurant Day-nek, és egész jól teljesített, volt, aki háromszor kért belőle
Imádtam a Restaurant Day-t, nagyon érdekes élmény, hogy ismeretlen emberek ülnek a konyhámban, eszik a sütijeimet, nagyon jó beszélgetések tudnak ilyenkor kialakulni, annak ellenére, hogy egyébként nem is ismerjük egymást! Örültem annak is, hogy ismerősök is jöttek, az állandó rohanásban nagyon ritkán vagy olyan, hogy csak úgy meg tudok beszélni egy találkozót valakivel, ez pedig egy jó alkalom volt erre, na meg persze egyben egy pozitív visszajelzés is a részükről – korábban már ettek a sütimből, és úgy gondolták, jó lenne még…
Negyedévente van Restaurant Day, szóval készüljetek, három hónap múlva sütizés lesz ugyanitt Csak más sütikkel, persze…

Visszatérve a tortára, ez egy korábbi tortám remake-je, nemcsak a design, de kicsit a recept is változott, ezért mindenképp megér még egy bejegyzést.
Az eredeti változat lényegét azért megtartottam: a láthatatlan, de elhagyhatatlan fahéj réteget, ami a csokimousse alatt lapul meg. Ez egy nagyon vékony, de nagyon intenzív fahéjas krém, ami izgalmassá teszi a sütit, ha ezt kihagynánk, nagyon sokat veszítenénk.
Ami változott: mivel most nincs cseresznyeszezon, ezért meggybefőttből készítettem el a gyümölcsös réteget, ehelyett lehet fagyasztott gyümölcsöt is használni (ehhez már kell adni cukrot, és lehet, hogy változtatni kell a keményítő mennyiségén – a lényeg, hogy a végeredménynek olyan legyen az állaga, mint egy kicsit túl sűrűre sikerült, de azért még finom pudingnak). Nagyon finom lehet pl. málnával vagy eperrel is…
És ami miatt ismét felkerült a blogra: új elem benne a kakaós piskótalap, ez gyakorlatilag a Dobos piskóta kakaós változata, ennek a tetején foglal helyet a fahéjas krém. Nagyon jól passzol ehhez a tortához, nem is értem, miért nem ezzel sütöttem meg korábban is – lehet, hogy fejlődtem valamit az elmúlt időben?

A fejlődés egy másik jele (a régebbi verzióval összehasonlítva) a torta külsején látszik, egyrészt úgy néz ki, kezd gyakorlatom lenni a krém szépre simításában, másrészt pedig csokidíszeket is pakoltam a tortára, brushstroke díszeket.
A brushstroke díszek ecsetvonásokat utánoznak, szerintem nagyon jópofák, egy torta egyszerre lesz tőlük elegáns és vidám, ráadásul pofonegyszerű elkészíteni őket (lentebb, a receptnél leírom ezt is).
Alapvetően az egész tortát egyszerű elkészíteni, van egy kis munkaigénye, mert több rétegből áll, viszont egyáltalán nem bonyolult a dolog, ezért kezdőknek is ajánlom ezt a receptet. A csokitemperáláshoz kell ugyan egy hőmérő, de ettől sem kell félni, nem olyan spéci cucc, még az IKEA-ban is lehet kapni

Meggyes csokimousse torta
Hozzávalók:(∅23 cm-es tortához)
a brownie tortalaphoz:

10 dkg étcsokoládé
10 dkg vaj
2 nagy tojás
10 dkg cukor
5 dkg liszt

a kakaós laphoz:

30 g liszt
4 g kakaópor
2 tojás (kettéválasztva)
27 g porcukor
12 g vaj (olvasztva)

a meggyréteghez:

1 üveg (720 ml-es) meggybefőtt leszűrve + annyi befőttlé, amennyi a meggyet épphogy ellepi
2 csapott ek. étkezési keményítő

a  fahéjkrémhez:

50 g tejszínes krémsajt (vagy mascarpone)
½ ek. őrölt fahéj
1½ ek. porcukor

a  csokihabhoz:

750 ml tejszín
30 dkg étcsokoládé

a díszítéshez:

brushstroke díszek kb. 100 g étcsokoládéból – lent leírom az elkészítését; a díszeket legalább 1 nappal a torta tálalása előtt csináljuk meg, de száraz, hűvös helyen egyébként addig áll el, ameddig a csoki, amiből készítettük


Kezdem a tortázós trükkel: a brownie-t ∅23 cm-es tortakarikában sütöttem, a kész tortát is ugyanebben a karikában állítottam össze, de a tortaszeletnél mégis látszik, hogy egy réteg mousse veszi körbe az egész tortát. Ez úgy lehetséges, hogy a brownie, miután kisült, egy nagyon kicsit szokott zsugorodni, plusz még egy kicsit (kb. fél centit) le is vágtam belőle körben. Mikor a meggyréteget töltöttem rá, nem ezt a karikát, hanem egy állítható tortakarikát használtam, mert ez tetszőleges méretűre állítható. Csak szimplán a brownie köré tettem, összehúztam annyira, hogy pont illeszkedjen hozzá, és kész, dolgoztam vele tovább. Így tettem rá a meggyréteget, majd a kakaós lapot is.
Miután ezt így együtt jól behűtöttem, levettem róla a keretet, és köré tettem az ∅23 cm-es tortakarikát úgy, hogy pont koncentrikus legyen. Habzsákba töltöttem a csokimousse egy részét, ezzel töltöttem ki a tortakarika és a brownie-s rész közti rést (egyébként csak levegő maradt volna ott). Ezután két kézzel megfogtam az egészet, egy kicsit a térdemhez ütögettem, hogy a bent maradt buborékok feljöjjenek, majd rátöltöttem a maradék mousse-t, még egy kör ütögetés következett, végül pedig elsimítottam a tetejét. Nagyon fontos info még: ez az utolsó pillanat, amikor alakítani tudunk a mousse tetején; ha megköt, akkor már nem lehet tovább simítgatni!
Na ez lesz dióhéjban a menet, azért írtam le így az elején, hogy a tortakarikás részt tisztázzam. Ha nincs állítható tortaformád, tűzőkapoccsal fixált sütőpapírral tudsz próbálkozni (nagyon macerás, egyszer csináltam ilyet, mert muszáj volt, működik, de kicsit idegtépő művelet – arra mindenképp figyelj, hogy tűzőkapoccsal ne érintkezzen a süti!), vagy csak simán tortakarika nélkül teszed a pudingsűrűségűre dermedt meggyréteget a brownie tetejére, lefolyni nem fog, max nem lesz szögegyenes az oldala. A lényeg, hogy valahogy mindenképp megéri megoldani, hogy a középső tortarész kisebb legyen 1-2 cm-rel, mint a tortakarika, amit a mousse töltésekor használunk, mert ezzel az oldalra betöltős módszerrel lehet csak elérni, hogy a torta oldala igazán szép legyen. És akkor következzen a recept leírása

Először a brownie-t készítjük el,