Fűszeres almás pite

  • 2018.02.15.
  • 0

Van kedved eljönni hozzám egy kis sütizésre? Most vasárnap lesz a Restaurant Day, amihez most már másodszor csatlakozom én is. 
Sütök majd ricotta pitét lemon curd-del, meggyes csokitortát, répatortát és brownie-t. Lesz majd kávé, tea és házi szörp is. Díjazni becsületkasszán tudtok majd.
A további részletekhez kattints ide! Mielőtt jöttök, nézzetek rá a faceboook oldalamra, mert ugyan lesz süti bőven, de ha mégis elfogy, akkor oda kiírom majd.

Amit pedig most mutatok, az a világ egyik legfinomabb és legegyszerűbb sütije (leszámítva a habcsókot a szélén, de belendültem, na…). 
Szóval: Almás pite. Almás pite sok fűszerrel. De tényleg: SOK fűszerrel. Őrölt gyömbért, fahéjat és barna cukrot kevertem össze, és minden almaréteg közé szórtam belőle bőven. Kell bele, ne sajnáld!
Amit szintén ne sajnálj: elkészíteni egy adag habcsókot a pite tetejére. Ennek van egy hátránya: egyszerre keveset nem lehet belőle csinálni (a szirupfőzés miatt legalábbis elég nehéz), ezért muszáj a többiből pl. külön habcsókot készíteni. (Hátrányt mondtam volna???) Egyébként csak úgy emlékeztetőül, olvasztott csokit is lehet keverni a habcsókhoz szárítás előtt, csak úgy mondom. Mármint ezt most nem az almás pitére, hanem a „fölöslegre”, amit muszáj lesz elfogyasztani valahogy.

Fűszeres almás pite
Hozzávalók:(egy ∅18 cm-es pitéhez, ha dupla adagot szeretnél, ∅25 cm-es formát használj)
a pitéhez:

90 g liszt
60 g hideg vaj
30 g porcukor
2 db alma (héj és magház eltávolítása után 300 g)
1,5 mk. őrölt gyömbér
1,5 mk. őrölt fahéj (de a fűszereket nyugodtan variáld kedved szerint: jól megy hozzá a szegfűszeg, a kardamom, az ánizs is)
3 tk. barna cukor

a habcsókhoz:

210 g cukor
54 g víz
90 g tojásfehérje (ez elvileg 3 db, de ki kell mérni pontosan!)

a szirupfőzéshez szükséges:

cukorhőmérő

Először a pite tésztáját készítjük el: a lisztet, a vajat és a porcukrot összemorzsoljuk-egybedolgozzuk, ahogy összeállt a tészta, abba is hagyjuk a gyúrást, nehogy túlmelegedjen. Kibéleljük vele a piteformát, és hűvös helyre félretesszük.
Az almákat megpucoljuk, kimagozzuk és vékony szeletekre vágjuk.
A fűszereket és a barna cukrot egy kis pohárban összekeverjük.
A pitetésztát befedjük egy réteg almával, a szeleteket szépen egymás mellé helyezve, majd megszórjuk a fűszerekkel úgy, hogy mindenhová jusson belőle jócskán. Ne sajnáld, ettől lesz finom! Erre még egy réteg almát fektetünk, ezt is megszórjuk bőven fűszerrel, és ezt a rétegezést addig folytatjuk, amíg el nem fogy az alma. (A legfelső rétegre már ne tegyünk fűszert.)
180°C-ra előmelegített sütőbe toljuk. Kb. 10 perc után megéri lefedni alufóliával, hogy egy kis levet eresszen az alma, és jól át tudjon puhulni, de közben ne égjen meg a tészta. Akkor van kész, ha az almák már puhára sültek, ezt tűvel vagy villával tudjuk ellenőrizni.
A habcsókhoz először egy szirupot készítünk a cukorból és a vízből (pontosan mérjünk ki mindent!) A szirupfőzésnek két titka van: 1. mikor már elolvadt a cukor, már ne kevergessük, 2. az edény oldaláról ecsettel mossuk le a lerakódott cukorszemcséket. Ezeket azért érdemes megtenni, mert egyébként a szirup könnyen kikristályosodna, és akkor nem tudunk vele dolgozni.
Mikor kezd forrni a szirup, elkezdhetjük habosítani a tojásfehérjét.
A fehérjét kemény habbá kell verni, a szirupot pedig 118°C-ig melegíteni, ideális esetben ezzel a két dologgal egyszerre leszünk kész.
Mikor a szirup elérte a 118°C-ot, nagyon vékony sugárban öntsük hozzá a fehérjehabhoz, miközben azt folyamatosan tovább habosítjuk (ehhez vagy egy tálas mixer, vagy egy segítő kéz kell – kézben tartós robotgéppel egyedül ezt nem lehet megoldani). Ettől a fehérje felmelegszik, ami azért jó, mert így hőkezeljük, és már ebben a formában is fogyasztható lesz a hab. Kihűlésig tovább habosítjuk, én biztos, ami biztos alapon ezt is mérni szoktam, 30°C alatt már megfelelő állagú a hab ahhoz, hogy dolgozhassunk vele.
Ekkor habzsákba töltjük, és csillagokat nyomunk körben a pite szélére.
A habcsókból maradni fog, a maradékot sütőben 100°C-on 1-1,5 óra alatt ki tudjuk szárítani (ha sietünk, max 110°C-ig feltekerhetjük a hőfokot). Légmentesen záródó dobozban tárolható, ha biztosra akarunk menni, egy kevés rizst is tegyünk a dobozba (ez magába szívja a nedvességet). Nagyon jól lehet vele tortát díszíteni, de nekem sokszor a reggeli kávémban landol
Forrás: a habcsók receptje Sallay Fanni Álom sütikivitelben című könyvéből származik