Alma-blondie pohárkrém görög joghurttal

  • 2018.01.18.
  • 6

Ez a süti a „hogyan tüntessünk el 1 kg görög joghurtot” projekt keretében készült. Akciós volt, na. Lesz még két társa, hamarosan azok is felkerülnek majd ide.

Az ilyen nagyobb tételben bevásárlós dolgokban az az érdekes, hogy ilyenkor jön rá igazán az ember, mennyire változatosan lehet használni egy-egy hozzávalót. És bár a 3 görög joghurtos desszertből 2 pohárkrém lett, mégis, ízében teljesen más a kettő.
És elkészítési időben is eltérnek, mert az első esetben nagyon puccoskodós kedvemben voltam, és fehércsokis blondie-t morzsoltam a poharak aljába – ez ugye már önmagában is egy elég fincsi süti, de pakoltam még rá két másik réteget (de csak mert muszáj volt fogyasztanom a görög joghurt készletet ).
Ment rá egy jó adag alma és egy kis görög joghurt. Akkor az igazi, ha nem sima, hanem vaníliás porcukrot teszünk az almába és a görög joghurtba is. Hedonisták és/vagy elvetemültek egy kis levendulával fűszerezhetik a blondie-t, de ez már nem kötelező, csak szólok, hogy van ilyen lehetőség is.

Alma-blondie pohárkrém görög joghurttal
Hozzávalók:4 adaghoz

fél adag blondie, ide kattintva találsz receptet hozzá, csak aszalt füge nélkül készítsd el (bár… ahogy gondolod még egy tipp: kevés levendulával is ízesítheted a blondie-t füge helyett)

az almás réteghez:

2 db nagy alma
1,5 mk. fahéj
¾ mk. gyömbér
1 púpozott ek. étkezési keményítő
ízlés szerinti mennyiségben vaníliás porcukor és cukor

a joghurtos réteghez:

250 g görög joghurt
30 g porcukor (ennek a feléhez én vaníliás porcukrot használtam – nálam a vaníliás porcukor nagyon vaníliás, a más sütikhez használt, kikapargatott vaníliarudakat szoktam cukorral összedarálni)

Először a blondie-t sütjük ki (még egyszer: recept itt), és hagyjuk kihűlni.
Miközben a blondie hűl, elkészítjük az almás réteget (ennek sem árt, ha hűl egy kicsit, persze nem kötelező).
Az almákat meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, egy lábasba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi. Hozzáadjuk a fahéjat és gyömbért is. Addig főzzük, amíg az almák megpuhulnak.
Ha már puhák az almakockák, a keményítőt kevés vízben csomómentesre keverjük, és folyamatos keverés mellett az almakompóthoz adjuk, besűrítjük. Ha már sűrű és forr, fél percig még forraljuk, hogy ne legyen keményítőíze. Végül hozzákeverjük a cukrot is – kóstoljuk meg, mennyire van szükség, mert ez nagyrészt attól függ, hogy milyen édes almát használtunk. Ha kész, tegyük félre hűlni (vagy ha forrón szeretnénk enni a pohárkrémet, akkor gyorsan készítsük el a görög joghurtos réteget is, és már pakolhatjuk is a poharakba a rétegeket).
A görög joghurtos réteghez egyszerűen keverjük el a görög joghurtot vaníliás porcukorral.
Jöhet a rétegezés: a pohár aljára morzsoljunk blondie-t, erre kanalazzunk az almából, majd az egészet fedjük be vaníliás görög joghurttal.