Ha te is imádod a csokit, ez a Te sütid lesz: csokis-földimogyorós brownie

  • 2018.01.11.
  • 8

Mindenképp valami olyat szerettem volna sütni, ami egyszerű, és gyorsan megvan. Mert most ennyi fért bele. Sikerült.

Már az elején egyértelmű volt, hogy ez bizony valamilyen brownie lesz, csak még azt nem tudtam, hogy milyen.
A brownie nálam alapból nagy kedvenc (ha ide kattintasz, láthatod, hogy hányféle verzióban csináltam már), egyszerűen imádom. Puha, szaftos, csokis. A legjobb módja a csokievésnek.
Emellett ez az egyik leggyorsabban elkészíthető süti: csokit-vajat olvaszt, tojást cukorral habosít, ezeket plusz a lisztet összekever, mehet a formába, sül kb. 25 percet (ha dupla adagot csinálunk tepsiben, akkor persze kicsit többet, de ennyit igazán megéri várni), és kész. Egyszerű, elronthatatlan, gyors.
Van persze egy-két alapvető szabály, amit megéri szem előtt tartani, ha brownie-t süt az ember, de most nem részletezem – írtam már erről egy bejegyzést, akit érdekel, ide kattintva megtudhatja a tökéletes brownie titkát.
Lényeg a lényeg: a brownie mindig jó ötlet, ha gyorsan szeretne valamilyen finom sütit az ember.

Folytatva a sztorit, hogy hogyan jutottam el eddig a csokis-földimogyorós sütiig: télen gyakran előfordul, hogy csokihiányom van (hideg van, na…), úgyhogy eszem ágában sem volt gyümölcsös irányba elvinni a témát, pedig egyébként az se rossz ötlet, de ennek nem most van itt az ideje.
Ha csoki kell, akkor csoki kell: tegyünk még egy adaggal (az amúgy is elég töményen csokis) brownie tetejére, úgy a tuti. És ha már így belendültünk, mehet még rá földimogyoró, ezt a csoki általában magával rántja, egyszerűen tökéletes páros. Nemcsak ízben, de textúrában is: mindig jól jön egy kis ropogós a selymes-krémes mellé, higgyétek el nekem!
Ennyi ennek a sütinek a története, és a vége full happy end: valami eszméletlen finom lett… Próbáld ki Te is!

Csokis-földimogyorós brownie
Hozzávalók:egy Ø20 cm-es kistortához
a brownie-hoz:

150 g vaj
150 g étcsokoládé
3 tojás
75 g cukor
75 g liszt

a ganache-hoz:

180 g étcsokoládé
180 g tejszín

a tetejére:

földimogyoró, durvára törve

A brownie tésztáját összeállítjuk (kattints ide ahhoz a bejegyzéshez, amiben erről írtam!), és egy Ø20-22 cm-es kerek tortaformában 180°C-on-on kisütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
Miközben a brownie sül, elkészíthetjük a ganache-t, mert akkor lehet vele könnyen dolgozni, ha már kellőképpen lehűlt. Ehhez a csokoládét tördeljük apró darabokra, és tegyük egy tálba. Forrósítsuk fel a tejszínt, öntsük rá a csokira, keverjük simára, és már kész is.
Ha már kihűlt a brownie, és a ganache sem túl folyós, összeállíthatjuk a sütit: kenjük a ganache-t a brownie-ra, egy kanál hátoldalával húzzunk bele csíkokat/köríveket, és szórjuk meg földimogyoróval.
Tipp: Ha túlságosan kihűlt a ganache, vízgőz fölött egy fémtálban melegítsük kicsit, amíg olyan állagú lesz, amit már simára tudunk keverni, és jól tudunk vele dolgozni. A megfelelő állagú ganache nem túl híg, nem folyik, de ha keverjük, akkor krémes és lágy, kanállal adagolható, és a tetején megmarad a kanállal vagy más eszközzel belerajzolt minta.