Petrezselyempestos minicsigák

  • 2017.10.12.
  • 7

Ez az a nasi, amit gyerekek előtt ezen a néven emlegetni tilos! Akkor ugyanis nem eszik meg. Indoklást lásd ide kattintva, 9. pont. Teljes mértékben igaz.Én ezt persze túl későn tudtam meg…Csillogó szemekkel nézte a kis unokaöcsém a csomagot, amit vittem hozzájuk, kérdezte, hogy mi van benne, erre én egy pillanat alatt elrontottam a kedvét, válaszoltam, hogy „petrezselyempestos csiga”.Egyből lekonyult a szája. Valami olyasmit lehetett leolvasni az arcáról, hogy „ó, pedig milyen jól nézett ki…”Az nem derült ki, hogy ebből a petrezselyem vagy a pesto szó volt az, ami ehetetlenné tette szemében a csigákat, mindenesetre ezt így, ilyen névvel egyik gyerek sem kóstolta meg (hogy a többi miért nem, arra a fent is linkelt lista 13. pontja ad magyarázatot).  Még jó, hogy vittem krumplis pogácsákat is! A csigák egyébként nagyon finomak, illatosak, és amit még szeretek benne, hogy nagyon könnyen elkészíthetőek. És ha a gyerekeknek csak simán „csiga” néven tálaljuk, még nekik is ízlik Petrezselyempestos csigákHozzávalók:a tésztához:300 ml langyos vízcsipet cukor25 g friss élesztő500 g liszt25 g vaj1 tk. sóa pestohoz:1 nagy csokor petrezselyem (én 4 gyökérhez tartozó petrezselyemzöldjét tettem bele)½ gerezd fokhagyma80 g pirított földimogyorócsipet só és borsannyi olívaolaj, amennyitől kenhető állagú lesz a pesto (kb. 30 ml, ez függ a petrezselyem mennyiségétől)a kenéshez:1 tojásA langyos vízben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és félretesszük, amíg az élesztő felfut. Ezután a tészta többi hozzávalójával együtt egynemű, sima tésztát gyúrunk. 1 órára langyos helyre félretesszük kelni.Közben elkészítjük a petrezselyempestot: a hozzávalókat a turmixgép poharába tesszük, és krémesre turmixoljuk, ha kell, öntünk még hozzá több olívaolajat.A pihentetés után átgyúrjuk a tésztát, és megformázzuk: ehhez a tésztát megfelezzük, az egyik felét kb. 3 mm vastagra kinyújtjuk, a pesto felét rákanalazzuk és egyenletesen elkenjük. A tésztát a hosszabb oldala felől feltekerjük, fél centi vastag csigákra vágjuk, sütőpapírozott tepsire tesszük őket. Ugyanígy készítünk csigákat a maradék tésztából és pestoból  is. Langyos helyen 30 percet pihentetjük.Eközben előmelegítjük a sütőt 200°C-ra, és teszünk az alsó rácsra egy tepsi vizet, hogy gőzös legyen a sütő.Pihentetés után a csigákat tojással megkenjük, betesszük a sütőbe, és aranybarnára sütjük őket.