Almás csokitorta sós mogyorós karamellel

  • 2017.01.28.
  • 1

Ez egy igazi ütős torta lett, tömény és finom és csokis és karamellás, kicsit sós mogyorós és az alma is nagyon kell bele…
Kicsit csalóka is, hogy az almás réteg látszik a legvastagabbnak – valójában tömegében inkább a csoki dominál, és ez így is van jól. Ez nem az a torta, amit egy többfogásos ebéd után még bedobunk, ehhez max. egy laza tejeskávé passzol.

Mikor azon gondolkodtam, hogy milyen is legyen ez a torta, annyit tudtam, hogy brownie-t szeretnék almával, és hogy ez egy olyan torta legyen, amiben „van anyag”. Így került bele a karamell, ami húzta maga után a sós mogyorót, és akkor már tegyünk bele mogyorós linzert is, hogy legyen valami a két krémréteg között – olyan szépen adta magát a dolog, hogy egy idő után kicsit olyan érzésem volt, mintha én csak kívülről nézném, hogy mi történik. (Bár hogy őszinte legyek, esténként fáradtan ez egyébként is elő szokott fordulni – de oké, itt most nem erre gondoltam… )
Nagyon finom, és bár igazi kalóriabomba, mégis annyira jó, hogy ezért igazán megéri egy körrel többet futni!

Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
Hozzávalók:
a brownie-hoz:

200 g vaj
200 g étcsokoládé
5 tojás
10 dkg cukor
10 dkg liszt
1 tk. fahéj

a földimogyorós linzerhez:

50 g finomra darált földimogyoró
100 g liszt
100 g vaj
50 g porcukor

az almás réteghez:

4 db alma
1 rúd vanília
csipetnyi fahéj
4 csapott ek. étkezési keményítő
3 ek. cukor

a karamellhez:

150 g cukor
100 g tejszín
30 g méz
45 g vaj
75 g sós földimogyoró

a tetejére:

200 g étcsokoládé
50 g 30%-os tejszín

A brownie tésztáját összeállítjuk – kattints ide ahhoz a bejegyzéshez, amiben erről írtam! Ami fontos: ezt a tésztát két részletben süssük ki, mert az egyben kisütött brownie-t nem igazán lehet vízszintesen kettévágni. A tésztát osszuk el kétfelé két ∅23 cm-es kapcsos tortaformában, és 180°C-on-on süssük ki.
A földimogyorós linzerhez a hozzávalókat késes darálóban (vagy kézzel) állítsuk össze, addig dolgozzunk vele, amíg a vaj teljesen fel nem veszi a száraz hozzávalókat. Gyúrjuk egybe a tésztát hokikorong formájúra, és amíg sül a brownie, tegyük hűtőbe, hogy könnyebb legyen majd vele dolgozni.
Sütés előtt a tésztát kinyújtjuk, és egy ∅23 cm-es lapot vágunk ki belőle. (A levágott részekből kis bogyókat formázunk, és a linzerlap mellett kisütjük – finom keksz lesz belőle. ) Sodrófa segítségével áthelyezzük a tésztát egy sütőlemezre, és 180°C-on-on addig sütjük, amíg a legszéle (de csak a legszéle!) elkezd kicsit pirulni.
Az almákat megpucoljuk, kimagozzuk és kis kockákra vágjuk. Lábasba tesszük, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, hozzáadjuk a fűszereket és a cukrot, és kompótot főzünk belőle.
Ha már puhára főtt az alma, az étkezési keményítőt egy külön tálban kikeverjük egy kevés vízzel, és ezt hozzáadjuk az almakompóthoz. Forraljuk fel, ha felforrt, már készen is van az almás rész, hagyjuk langyosra visszahűlni.
A karamellhez a cukrot lábasban vagy magasabb falú serpenyőben karamellizáljuk, közben egy másik lábasban forrósítsuk fel a tejszínt.
Ha a karamell már szép borostyánsárga, adjuk hozzá a mézet (vigyázat, a karamell fröcsköhet és nagyon forró!), majd a forró tejszínt is. A tejszíntől visszahűlhet a karamell (akkor is, ha forró volt a tejszín – a karamell még forróbb volt), ezért ha darabos lett kicsit, akkor tegyük még vissza a tűzre, és melegítsük addig, amíg fel nem olvad a keverékben az összes karamell. Ha már szép egynemű a karamellszósz, vegyük le a tűzről, keverjük el benne a vajat.
A sós mogyorót mozsárban törjük meg, majd ezt is keverjük a karamellszószhoz, és tegyük félre hűlni.
A tortát akkor tudjuk összeállítani, ha már egyik összetevője sem meleg, különben a töltelék nagyon megfolyna.
Az alsó brownie tortalapot tegyük vissza a kapcsos tortaformába, és a karamellás réteget simítsuk el rajta. Erre fektessük rá a linzerlapot, majd szedjük a tetejére az almakrémet, és simítsuk el. Helyezzük rá a második tortalapot, és éjszakára (vagy legalább 6 órára) tegyük hűtőbe a tortát.
Másnap készítsük el a torta tetejére a csokoládét: a csokoládét olvasszuk fel gőz fölött, és a tejszínt egy külön lábasban forrósítsuk fel. Ha felolvadt a csoki, keverjük hozzá a tejszínt, keverjük simára.
A tortát vegyük ki a formából, majd öntsük a tetejére a csokit, hagyjuk, hogy oldalt egy-két helyen lefolyjon – ettől lesz szép.
Tipp: Ha szeretnénk előre dolgozni, akkor a tortalapot és a linzerlapot elkészíthetjük az előző napon. A töltelékeket viszont nem, azokat mindenképpen az torta összeállításakor készítsük el.
 

Kövess facebookon, hogy ne maradj le egy finomságról sem!