Sós karamellás-földimogyorós brownie

  • 2016.03.10.
  • 0

Ez a süti még a múlt héten készült, vendégségbe vittük egy barátunkhoz vacsorára. Rengeteget agyaltam azon, hogy milyen brownie-t süssek – bár már az is valami, hogy annyit tudtam, hogy brownie-t szeretnék, aminek pedig két nagyon egyszerű oka van: jól szeletelhető akár pici szeletkékre is, valamint a brownie az igazi erősségem, és ez a két dolog garantálja, hogy tuti nem lőhetek vele mellé.Több változat is eszembe jutott, végül a jól bevált sós karamell-földimogyoró páros mellett döntöttem, ami nagyon szuperül illik a csokis brownie-hoz, és nem a vendégségbe vitt sütin kezdtem el tök új dolgokkal kísérletezni (ami egyébként óriási fejlődés nálam, legtöbbször ugyanis nem tudok ellenállni a kísérletezés csábításának, ami néha nem kis stresszt okoz… ). Ez a brownie nagyon szuper lett, a puha, étcsokis brownie-n a lágy, édes és kicsit sós beütésű karamell és a ropogós földimogyoró valami hihetetlen összképet ad! Ezért jók a „jól bevált párosok”, velük biztos a siker.Sós karamellás-földimogyorós brownieHozzávalók:a brownie-hoz:200 g étcsokoládé200 g vaj5 tojás10 dkg cukor10 dkg liszta karamellszószhoz:20 dkg cukor0,7 dl tej4 dkg méz6 dkg vaj¼ mk. sóa tetejére:földimogyoró (a mennyisége függ a tepsi méretétől – kb. 10 dkg-mal számoljunk)A vajat és a csokoládét összeolvasztjuk.A tojásokat habbá verjük, 5 percig dolgozzunk rajta a robotgéppel, ezalatt szép egynemű, halvány színű lesz a tojáshab.Ezután a tojásokhoz hozzáadjuk a cukrot, robotgéppel jól elkeverjük, majd hozzákeverjük a vaj-csoki keveréket és a lisztet is.180°C-os sütőben kb. 25 perc alatt kisütjük, akkor jó, ha már nem folyik, de még nem száraz, a tésztába szúrt tűre morzsaszerűen tapad még egy kevés belőle, de nem túl nagy darabok. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.Amíg sül a brownie, elkészítjük az öntetet: a cukrot egy lábasban karamellizáljuk, majd ha már szép borostyánsárga, hozzáöntjük a tejet, és feloldjuk benne a karamellt. Ezután lehúzzuk a tűzről, és hozzákeverjük a mézet, a vajat és a sót is. Félretesszük hűlni.A földimogyorót késes darálóban vagy mozsárban kicsit megtörjük úgy, hogy kisebb és nagyobb darabok is legyenek benne.Ha kihűlt a brownie, a karamellszószt egy kanállal átkeverjük (ha túl sűrű lett, kicsit langyosíthatunk rajta), majd a brownie tetején egyenletesen eloszlatjuk, végül megszórjuk a földimogyoróval.Forrás: Kicsit átvariálva ugyan, de a sós karamell öntethez Ötvös Zsuzsi receptjét vettem alapul.