Zabpelyhes amerikai palacsinta + fahéjas karamellöntet

  • 2015.08.23.
  • 3

Kezd megint ősz lenni. Mondhatnám, hogy sajnálom – de őszintén? Olyan jó, hogy már nincs 40 fok! Annyira jó, hogy ki tudok ülni egy padra megírni ezt a bejegyzést úgy, hogy közben nem sülök meg. Sőt, a kutyus buksiját is tudom simogatni, mert most már ő sem menekül az árnyékba fetrengeni egész nap, hanem itt néz rám, és hangosan fújkál, hogy vegyem már észre, hogy ő még simogatást igényel. És az is tök jó, hogy fel tudok venni egy pulóvert, és ha melegem van akkor leveszem – és ezzel egy szempillantás alatt már nem is lesz melegem. Bezzeg a múlt héten… Bár nem volt kibírhatatlan, de azért nagyon izgultam, hogy ne olvadozzanak a Restaurant Day-re készített sütijeim! Remélem mind elfogyott, mind ízlett, és legközelebb is jöttök majd velem Restaurant Day-ezni. Nekem nagyon tetszett a dolog, érdekes volt megtapasztalni, milyen nagytételben sütni a sütiket, és nagyon jó volt, hogy személyesen adhattam át a csomagokat! Biztos, hogy a következő Restaurant Day-re is menni fogok majd. Most viszont épp ideje rátérni ennek a bejegyzésnek a tárgyára…… ami pedig az amerikai palacsinta! Amerikai palacsintát nem készítek túl gyakran, mert mindig úgy gondoltam, hogy 1. a mi vékony, feltekerős palacsintánk sokkal finomabb és 2. olyan habkönnyű, hogy nem lakok vele jól. Ezek közül az 1. pontot még mindig fenntartom, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy a vékony palacsintától is csak akkor lakok jól, ha megeszek vagy nyolcat (bizony, nyolcat! volt már rá példa… ráadásul kisgyerek voltam még… sőt, versenyeztem egy nálam kisebbel… na ez egy olyan dolog, amire nem igazán vagyok büszke!), így azért nem csoda az, hogy két-három amerikai palacsinta nem elég. De azért nyolcat nem tudnék megenni. Azt hiszem a sima palacsintából sem menne már ennyi. Ennek ellenére úgy éreztem tennem kell valamit, hogy ne a szokásos kis könnyed tésztájú, egy pillanat alatt eltüntethető amerikai palacsintát süssek – és erre a legtökéletesebb megoldás az, ha zabpehellyel készítem. És nagyon szuper lett!Még egy tuningot hajtottam végre az eredeti amerikai változaton: juharszirup helyett saját készítésű fahéjas karamellöntettel tálaltam. Pár perc csak elkészíteni, és higgyétek el, megéri! Nagyon finom kísérője ez a palacsintáknak… Egyébként a fagyinak is, ha már itt tartunk. De egyelőre maradjunk még a palacsintáknál! Zabpelyhes amerikai palacsintaHozzávalók (8-10 darabhoz):5 dkg vaj2 dl tej1 tojás60 g zabpehely70 g liszt2 csapott tk. sütőpor2 csapott ek. cukor1 csapott tk. fahéjcsipetnyi sósütéshez: olaj vagy vajA vajat megolvasztjuk, majd a tejjel és a tojással kézi habverővel egyneművé keverjük. A zabpelyhet, a lisztet, a sütőport, a cukrot, a fahéjat és a sót egy tálban elkeverjük, majd ráöntjük a tejes keveréket, és gyors mozdulatokkal összekeverjük – nem kell sokáig keverni, minél gyorsabban dolgozunk, annál jobb!Jobb lesz a végeredmény, ha egy 5-10 percig hagyjuk pihenni a tésztát, de egyből is nekiláthatunk a sütésnek.Egy serpenyőben kiskanálnyi olajat vagy vajat közepes lángon felhevítünk, erre fél merőkanálnyit öntünk a palacsintatésztából úgy, hogy nagyjából kör alakja legyen. Egy-két percig sütjük, amíg elkezdenek kis buborékok formálódni a felső oldalán – ekkor megfordítjuk. A fordításnál próbálkozhatun ka hagyományos módszerrel: fa spatulával alányúlunk, felemeljük, és gyorsan fejjel lefelé visszapottyantjuk. Ha ez nehezen akar összejönni, akkor egy könnyebb módszer az, ha nem emeljük fel teljesen a palacsintát, csak alányúlunk, és a serpenyőnek egy üres részére fordítjuk át a palacsintát.A palacsinta másik oldalát is egy-két perc alatt készre sütjük. Konyhai törlőkendőre szedjük. Fahéjas karamellöntettel leöntve tálaljuk.Fahéjas karamellöntetHozzávalók:5 dkg cukor1/2 mokkáskanál fahéjA cukrot egy lábasba mérjük, ráöntünk egy teáskanál vizet, és közepes lángon elkezdjük karamellizálni – eközben ne kavarjuk meg a cukrot egészen addig, amíg szép karamellszínű nem lesz. Ha elkészült a karamell, óvatosan öntsünk még hozzá 30 ml vizet, és szórjuk bele a fahéjat, majd forraljuk fel újra, hogy könnyen simára tudjuk keverni az öntetet.Langyosan és hidegen is finom.Forrás: A zabpelyhes palacsinta Martha Stewart hagyományos pancake receptjének átdolgozásával készült.