Lemon curd lush vaníliával és kókuszos zabkeksszel

  • 2015.05.16.
  • 9

Külföldi blogokat és újságokat lapozgatva jó néhányszor szembejött már velem többféle lush desszert, és mindig csak néztem és néztem, hogy egyszer ilyet én is szeretnék, de valamiért – tudom, furcsán hangzik – mindig visszatartott az, hogy sosem volt rá ötletem, hogy a lush névnek mi lehet a pontos magyar megfelelője. Szótár szerint a lush magyarul: friss, nedves. Gondoltam arra, hogy egyszerűen lekrémdesszertezem, de mivel ez egy gyűjtőfogalom, gyanítottam, hogy kell lennie valami másnak is, valami pontosabb, konkrétabb kifejezésnek, ami alatt pont az ilyen sütiket értjük. Így jutottam el a kérdésig: egyáltalán mitől is lesz lush egy lush? Ezt kellő mennyiségű szakirodalom tanulmányozása után azt hiszem sikerült összegyűjtenem.Először is, a lush egy krémdesszert, nem poharakban, hanem tálban készítve. De ez így még nem elég: nem minden krémdesszert lush. A lush-ban két különböző krémes réteg van: egy pudingosabb és egy tejszínhabosabb. A rétegek alatt-között-felett keksz van, legalul morzsásra törten, vajjal keverve és a tál alján egyenletesen lenyomkodva, erre jön a pudingos réteg, egy kis tejszínnel lazítva, majd keksz, már csak úgy magában, morzsásra-darabkásra törve. Ezen terül el a habosabb, tejszínes réteg, amin szintén van egy kevés keksz. Nagyon sok olyan verziót is láttam, ahol középen kimarad a keksz, csak az alján van egy összefüggő rétegben, és a tetejére szórva egy kevés – de ezeknél is ugyanúgy megvan a pudingos és felette a tejszínes réteg. Ezer meg egy különböző lush recept átolvasása után arra jutottam, hogy ezek azok az alap dolgok, amik minden lush-ban megvannak, ettől lesz lush egy lush. És ami a legjobb az egészben, ami az ezer meg egy verziót adja: a keksz, a puding és a tejszínes réteg íze is variálható, készíthetjük gyümölcsös zabpelyhes keksszel és valamilyen gyümölcspudinggal, kókuszos keksszel és csokipudinggal, csokis keksszel és eperpudinggal, tényleg bármit lehet, amit csak szeretnénk!Én a nemrég készített lemon curd-del ízesítettem, nagyon szuper lett, friss és nagyon citromos, pont olyan, mint amilyet szerettem volna. A lemon curd a tejszínes rétegben kapott helyet, amit egy kis doboz tejszínes krémsajttal is kiegészítettem, hogy több lemon curd-öt bírjon el a krém. A citromos-tejszínes réteg alá vaníliapudingot tettem, ugyanazt, amit már korábban is készítettem, mert szerintem sokkal finomabb mint a bolti zacsis puding, és max. egy perccel tart tovább elkészíteni. A keksz pedig kókuszos zabpelyhes keksz lett, amit alapvetően nem igazán szeretek – a kókusz részét –, szóval jól nézzétek meg ezt a sütit, mert nem sok kókuszos receptet fogtok látni a blogon! Persze azért biztos akad még kivétel máskor is… A kókusz és vanília nagyon jól kiegészíti az alapvetően citromos sütit, érdekesebbé teszi az összképet, de hagyja érvényesülni a citromízt. Akkor a legjobb, mikor már összeértek az ízek.Ja és a magyar neve? Hát passz… Szerintem maradjon lush! (Azért ha valaki tudja, írja meg kommentben! )Lemon curd lush vaníliával és kókuszos zabkeksszelHozzávalók:a kekszes alaphoz:200 g kókuszos zabpelyhes keksz75 g vaja vaníliapuding réteghez:1 tojássárgája2 csapott ek. étkezési keményítő5 dl tejízlés szerint cukor (én most 2 csapott evőkanállal tettem bele)¾ mk. őrölt vanília1/3 része 250 ml tejszínből vert habnaka citromos réteghez:250 g tejszínes krémsajt5 nagy ek. lemon curd (recepthez katt ide)1 ek. porcukor2/3 része 250 ml tejszínből vert habnaka kekszrétegekhez:kb. 2×75 g kókuszos zabpelyhes kekszAz alsó kekszréteghez a vajat megolvasztjuk, a kekszet apró morzsásra törjük, a kettőt összekeverjük, és egy kb. 20×30 cm-es tál aljába nyomkodjuk (elég csak nagyjából lenyomkodni, hogy könnyebb legyen majd szedni a kész sütiből).Egy lábasban a tojássárgáját a keményítővel és egy kevés tejjel csomómentesre keverjük, majd több részletben hozzáadjuk a többi tejet és az őrölt vaníliát is. Felforraljuk, fél percig forraljuk, majd a tűzről levéve elkeverjük benne a cukrot. Félretesszük hűlni.A tejszínes krémsajthoz a lemon curd-öt és a porcukrot kézi habverővel hozzákeverjük.A tejszínt habbá verjük, kb. az 1/3-át a kihűlt vaníliapudinghoz, a maradékot a lemon curd-krémsajt krémhez keverjük.A vaníliapudingos krémet egyenletesen elterítjük a kekszalapon, majd megszórjuk darabkásra tört zabkeksszel. Erre rásimítjuk a citromos krémet, majd ezt is megszórjuk tördelt zabkeksszel.Fogyasztás előtt hűtsük jól le, egy-két nap után a legfinomabb, mikor már jól összeértek az ízek.