Csokis gesztenyetorta meggyel

  • 2015.03.12.
  • 9

Születésnapi csokis gesztenyetortát készítettem a múlt héten, és azon kívül, hogy aránylag kis időráfordítással sikerült egy nagyon finom tortát összehoznom, volt olyan szerencsém, hogy le is tudtam fotózni, így most meg tudom mutatni. És hogy mitől olyan finom ez a torta? Nézzük a rétegeket:Kakaós-tejes piskóta: Egy puha-nedves kakaós piskóta a torta alapja, az állaga kicsit hasonlít a sziruppal átitatott piskótáéhoz, csak a szirupfőzős-locsolgatós macera nélkül. Nagyon jó kis piskóta lett, nem szeretem a túl száraz piskótákat – lesz még olyan tortám, ami szintén ezen áll majd!Csokoládéganache: A piskótalapot kettévágtam, és étcsokoládéganache-sal töltöttem, mert… ugyan már, kell ezt magyarázni? Csokoládé. Ganache.Meggyszemek: A ganache-ra visszatettem a piskótalap felső részét, majd ezt megpakoltam meggyel. A meggy nagyon jól felüdíti a csoki-gesztenye kombót, kötelező hozzávaló.Gesztenyekrém: És most jön a lényeg, a torta origója, amihez a többi összetevőt igazítottam: a gesztenye! Tejszínhabbal lazított gesztenyemassza, egy kis meggylével finomítva, csinosan sünisre borzolva a tetején.Négy réteg. Egymással jól harmonizáló ízek. Ettől lesz nagyon-nagyon finom!És ha arra gondolsz, hogy a négy réteg macerás, hogy sokáig tart elkészíteni, van egy jó hírem: egyáltalán nem az! Kezdjük azzal, hogy az egyik réteg meggy, ezzel nincs semmi további teendőnk. A ganache is gyorsan kész: felolvasztjuk a csokit, összekeverjük a tejszínnel, hagyjuk kicsit hűlni, ennyi. A gesztenyekrém szintén hipp-hopp megvan: a tejszínt felverjük, a zselatint és a gesztenyét hozzáadjuk, és már mehet is a tortára. A piskótát meg kell sütni, ez tény, de valami mégis kell a krém alá. OK, létezik tördelt kekszes-vajas alap, na de azt hogy töltöm meg csokoládéganache-sal ilyen szépen? Márpedig a csokoláéganache-t bűn lenne kihagyni… Csokis gesztenyetorta meggyelHozzávalók:a kakaós-tejes piskótához:1 tojás5 dkg vaj15 dkg cukor2,5 dl tej4 dkg kakaópor15 dkg liszt1 csomag sütőporcsokoládéganache:100 g étcsokoládé100 g tejszínmeggy:1 üveg meggybefőtt (vagy ugyanennyi friss meggy)gesztenyekrém:25 dkg gesztenyemassza (kiengedve hűtő-hidegre)3,5 dl tejszín (hidegen)2 ek. porcukor3 ek. meggybefőtt-lé1 csomag instant zselatin fix (vagy fél csomag zselatin)A piskótához a tojást a vajjal habosra keverjük, majd jól elkeverjük benne a cukrot is. Felváltva keverjük hozzá a tejet és a kakaóporral és sütőporral elkevert lisztet. Kivajazott csatos tortaformában 180°C-on 25-30 perc alatt kisütjük. Hagyjuk hűlni, ha teljesen kihűlt, kettévágjuk, a két lap közé fogjuk tölteni a csokoládéganache-t.A ganache-hoz a csokoládét megolvasztjuk, majd a tűzről lehúzva kézi habverővel elkeverjük a tejszínnel. Félretesszük hűlni, közben egyszer-kétszer megkeverjük, és ha már eleget szilárdult, betöltjük vele a piskótát, majd visszahelyezzük azt a csatos tortaformába.A meggyet szűrőn lecsöpögtetjük.A gesztenyekrémhez a tejszínt habbá verjük, hozzákeverjük a darabokra tördelt gesztenyemasszát és a meggylevet, majd elkeverjük benne a zselatint a tasakra írt utasítás szerint*.A gesztenyekrémmel kitöltjük a torta és a csatos forma közti rést. A meggyet a piskóta tetejére halmozzuk, majd a maradék gesztenyekrémmel befedjük. Ha borzas tetőt szeretnénk, akkor kanállal kicsit megpaskoljuk, ha nem, akkor a krémet laposra elsimítjuk.*Tipp: Én instant zselatint használtam hozzá, mert csak ilyet kaptam a boltban, ezt por alakban kell hozzákeverni a tejszínhabhoz, nem kell áztatni és felolvasztani. Máskor mindig hagyományos zselatint használok, ezt kis vizes vagy meggyleves felolvasztás után elkevertem volna néhány kanálnyi tejszínes-gesztenyés krémmel, majd kicsit fellangyosítom, hogy biztosan tudjon dolgozni a zselatin.