Mákos citromhabos torta

  • 2018.01.08.
  • 0

Emberem szülinapi tortája, mert én szeretem őt, ő meg a mák-citrom párost... :)Eredeti recept:
ittHozzávalók:18 cm-es formáhozMákos habcsók :2 db tojásfehérjecsipet só75 g
+ 25 g porcukor25 g étkezési keményítőegész mákTészta:
75 g darált mák90 g liszt70 g cukor75 g vaj2 db tojássárgája100 ml tej0,5 tk szódabikarbónaCitromhabhoz:90 g puha vaj100 g cukor150 ml frissen facsart citromlé4 db tojás3 db lapzselatin200 ml habtejszín
Citrommázhoz:4-5 ek a zselatinnal elkevert krémből
Először a habcsókot készítjük el, én ezt előző nap tettem:A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük.2-3 részletben adjuk hozzá az átszitált 75 g porcukrot, közben folyamatosan járatjuk a gépi habverőt.Ha a porcukor utolsó részletét is hozzáadtuk akkor még addig verjük amíg egy jó kemény habot nem kapunk, amibe ha késsel belevágunk ottmarad a nyoma.Ha ez kéz akkor kézi habverőre váltunk és apránként hozzáadjuk a szintén átszitált keményítős porcukrot és elkeverjük benne.A sütőt bekapcsoljuk 100 fokra.Habzsákból kis halmokat nyomunk, megszórjuk mákkal és 3 órán keresztül szárítjuk.A tésztához a vajat elkeverjük a cukorral és a tojássárgákkal, hozzáadjuk a tejet, majd a mákot, lisztet és a szódabikarbónát.180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt, tűpróbáig sütjük.A tésztát teljesen ki kell hűteni.Addig elkészítjük a krémet:A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk.Egy lábasba tesszük a tojásokat, a cukrot, egy csipet sót és a citromlevet majd közepes lángon besűrítjük. Hozzáadjuk a vajat, elkeverjük benne, mehet bele a zselatin majd az egészet átszűrjük hogy egy selymes krémet kapjunk.Ebből a krémből félreteszünk 4-5 evőkanálnyit.Ha kihűlt a krém, keverjük össze 200 ml habtejszínből vert kemény habbal.A tortalapnak levágjuk a tetejét ha púpos és egy tortakarikát teszünk köré. rákenjük a citromhabot végül az félretett zselatinos krémet.1 éjszakára hűtőbe tesszük.Másnap díszítjük habcsókkal és megesszük. :)

Címkék

Torták