Mascarponés sós karamellás torta

  • 2017.10.15.
  • 0

Családi szülinapozás elengedhetetlen kelléke :)Az eredeti receptet
itt
találtam, viszont a saját jól bevált tésztámmal dolgoztam.A karamell szószból ami maradt, azt kis üvegben megkapta az ünnepelt. :)Hozzávalók:18 centis tortaformáhozTészta:3 db tojás200 g cukor200 ml olaj100 ml tejcsipet só125 g natúr joghurt350 g liszt1 csomag sütőporMascarponés krém:500 g mascarpone200 ml habtejszín1-2 ek porcukorSós karamellkrém:300 g cukor200 ml tejszín50 g vaj2-3 csipet só2-3 marék pattogatott kukoricaAz egész tojásokat fehéredésig keverjük, közben adagonként adjuk hozzá a cukrot.Mehet bele az olaj, a tej, a só, a joghurt, alaposan elkeverjük majd hozzáadjuk a lisztet és a sütőport.3 db 18 centis tortaformába osztjuk a tésztát és 180 fokon kb 30 perc alatt megsütjük őket.Tűpróba!!Még langyosan kivesszük őket a formából és egy sütőpapírra rátesszük, fejjel lefelé, rakhatunk rá egy tányért is nehezékként.. ez azért kell hogy eltüntessük a púpot.A karamellkrémhez a cukrot, karamellizáljuk egy magas falú lábosban, hozzáadjuk a vajat, a tejszínt, a sót és amikor újra elolvadt, még pár percig főzzük.Teljesen kihűtjük!A krémhez a tejszínt kemény habbá verjük, összekeverjük a mascarponéval és a porcukorral.Összeállítjuk a tortát egy tortagyűrűben:Tortalap- mascarponés krém - 1-2 ek kihűlt sós karamellkrém- következő tortalap-mascarponés krém- sós karamell- utolsó tortalap.Hűtőbe tesszük 2-3 órára.Eltávolítjuk a tortagyűrűt, és a maradék mascarponés krémmel körbekenjük a tortát.1 éjszakát hűtőbe tesszük.Másnap kipattogtatunk egy adag vajas popcornt, öntünk rá egy kis karamellkrémet és kidekoráljuk vele a torta tetejét.

Címkék

Torták