Aranygaluska

  • 2017.10.12.
  • 4

És elmaradhatatlan társa a vanília sodó... mint Batman és Robin :))Most egy 26 centis tortaformában sütve.Hozzávalók:500 g liszt2 tojássárgája300 ml tej60 g vaj25 g
élesztő50 g cukorcsipet só200 g darált dió




































150 g cukorAz élesztőt felfuttatjuk 1 dl langyos tejben 1 tk cukorral.A liszt közepébe beletesszük a tojássárgákat, cukrot, csipetnyi sót, majd az élesztős tejet is, illetve a maradék 2 dl tejet.Fakanállal összedolgozzuk a tésztát, majd az olvasztott vajat is hozzáöntjük.
Letakarva, meleg helyen
egy órát kelesztjük.Ha megkelt, kiborítjuk egy meglisztezett nyújtódeszkára, kb. 2 cm vastagra kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.Kivajazott jénai edénybe leteszünk egy sort,megkenjük olvasztott vajjal majd megszórjuk darált cukros dióval. Addig folytatjuk a rétegezést, míg tart az alapanyag. A tetejére kerüljön bőven a dióból.

180 fokra előmelegített sütőben kb 40 perc alatt megsütjük.Vanília sodó:Hozzávalók:500 ml tej2 db tojássárgája50 g cukor1 ek liszt1 csomag vaníliás cukor15 g vaj400 ml tejet felteszünk melegedni.A maradék 100 ml tejet elkeverjük a tojássárgákkal, a cukrokkal és a liszttel.Óvatosan hozzáöntjük a forró tejet közben folyamatosan keverjük.Végül az egészet visszatesszük a tűzre és sűrűre főzzük.A még meleg sodóba dobjuk a vajat.

Címkék

Kelt Tészta