Zserbó

  • 2017.09.25.
  • 2

Ezt az örök klasszikust ősszel szeretem a leginkább elővenni... a dió miatt nekem ez kimondottan ehhez az évszakhoz adja magát. :)Az eredeti receptet
ITT
találtam, de én csak 3 laposat szoktam ebből csinálni.Hozzávalók:kb 20*20 centis tepsihezTészta:200 g liszt100 g vaj20 g porcukor1 db tojássárgája40 ml tejcsipet só2 g élesztő1 g sütőporTöltelék:120 g darált dió70 g cukorfél
citrom héja1 késhegynyi őrölt fahéj300 g baracklekvár
Tetejére:100 g étcsokoládéA tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk, 3 részre osztjuk és 30 percre hűtőbe tesszük.Amíg a tészta pihen, a töltelék hozzávalóit összekeverjük.Az első tésztát kivesszük, és négyzetesre nyújtjuk hogy ki tudjuk vele bélelni a sütőformát.Az első tésztát akkorára kell nyújtani hogy a forma oldalára is oda tudjuk tenni.A tészta olyan vékony lesz hogy szinte át látszik rajta az asztal.Ezután a lekvár felével megkenjük a tésztát, majd a diós keverékből jöhet rá szintén a fele.Én házi lekvárt használtam, amit lebotmixereztem hogy ne legyen darabos.Ezután kinyújtjuk a következő lapot, a tepsibe helyezzük, megkenjük a lekvár másik felével, megszórjuk a maradék dióval és ráhelyezzük a harmadik kinyújtott lapot is.Picit megszurkáljuk és 20 percig pihentetjük.180 fokra előmelegített sütőben, 20-30 perc alatt megsütjük.Hagyjuk egy éjszakán át kihűlni majd fordítsuk ki a formából, úgy hogy az alja lesz a teteje.A tetejét megkenjük olvasztott csokival.A csoki száradása után szeletelhetjük.