Almás galette sós karamellel

  • 2017.09.17.
  • 6

A franciák almás pitéje... vékony tészta és sok sok alma... én a biztonság kedvéért csináltam mellé egy sós karamell öntet is és mellédobtam még 1 gombóc vanília fagyit is, nem igazán rontotta el... :)))A tészta receptjét Mautner Zsófitól lestem :)Hozzávalók:Tészta:Tészta:150 g liszt100 g hideg vajcsipet só1 tojássárgája2 ek hideg víz
Töltelék:3 db nagyobb alma2 ek barna cukor2 ek étkezési keményítő2 csipet fahéjKaramellöntet:150 g kristálycukor75 g vaj10 ek habtejszín1 mokkáskanálnyi sóA lisztet a vajat és a sót aprítógép segítségével összemorzsoljuk, beletesszük a tojássárgáját és a vizet és tovább aprítjuk.Kivesszük, gyorsan összedolgozzuk majd 30 percre hűtőbe tesszük.A töltelékhez az almákat meghámozzuk, felkockázzuk, hozzáadjuk a cukrot, a keményítőt, és a fahéjat majd alaposan megkeverjük.A keményítő azért kell hogy ne áztassa el az alma a tésztát.Lisztezett sütőpapírra rakjuk a tésztát, kör alakúra nyújtjuk, áttesszük abba a tepsibe amiben sütni fogjuk, közepére ráhalmozzuk a tölteléket, széleit felhajtogatjuk, lekenjük tojással és 180 fokra előmelegített sütőben 25-40 percig sütjük.Az öntethez a cukrot világosbarnára karamellizáljuk, hozzáadjuk a vajat, a tejszínt és a sót.Tovább melegítjük alacsony lángon addig, amíg a karamell újra elolvad.Miután kihűlt, kicsit összeáll, de felmelegítéssel újra folyóssá válik.