Kakaós-narancsos madeleine

  • 2014.10.30.
  • 3

Nemrég új szerelembe estem, kipróbáltam végre a madeleine sütőformámat! Kétfalatnyi, szaftos piskóta, és ebben is az a jó, hogy bármivel variálhatjuk! Így a sima madeleine után kipróbáltam egy kakós-narancsos párosítást.Ahogy már korábban is írtam, nagyon jó kis sütemény ez, mert villámgyorsan elkészül. A tésztája sem egy nagy mutatvány, utána áll egy kicsit a hűtőben, aztán 3-5 perc alatt kisütjük őket! Ennyi volt! Nincs órákon át a konyhában álldigálás!Amikor elkészülnek a sütik, na akkor válnak igazán veszélyessé! Kitettem őket egy tálcára, és a tálcát letettem az étkezőasztalra. Ekkor kezd támadni a madeleine! Elmész az asztal mellett, megérzed az illatát, meglátod a kis cukikákat, és kész, elvesztél! Muszáj enned egyet, kettőt…áhh, jobb ha viszel magaddal is, és visszafelé is veszél egyet! Úgysem tudsz ellenállni!Hozzávalók (12 darabhoz):50 g vaj (tényleg vaj, nem margarin) + 1 ek. a forma kikenéséhez1 nagy tojás40 g cukor (én felesben használtam por- és kristálycukrot)45 g liszt20 g kakaóporfél narancs héja, és két evőkanálnyi leve1 ek. narancsvirágvízElőször is felolvasztjuk a vajat, és félre tesszük hűlni. (Mikrózni is lehet nyugodtan.)Ezután sem lesz nehéz dolgunk: egy nagy tálban, robotgéppel krémesre verjük a tojást a cukorral. Akkor jó, ha már olyan állaga van, mint a majonéznek. Kézi mixerrel ez olyan 4-5 perc.Beleszitáljuk a lisztet, a kakaóport, majd hozzáöntjük a vajat és a narancsvirágvizet. Alaposan keverjük el, de azért óvatosan forgassuk.Belereszeljük a narancshéjat, és a levéből is teszünk bele.A tészta mehet a hűtőbe, ahol egy órát pihen.A sütőt előmelegítjük 220 fokra. Ilyen magas hőmérsékleten ezek a pici, hideg tésztájú sütik 3-5 perc alatt megsülnek, legyünk résen. Kivajazzuk a formát egy ecset segítségével, aztán egy kiskanállal beleadagoljuk a tésztát. Nem kell teli rakni, mert picit nőni fognak.Ha kész, üssük ki a formából, és hagyjuk hűli a sütiket. A legjobb, ha ezt egy rácson tesszük, így alulról-felülről tudja ladni a hőt.Én most picit tovább hagytam a hűtőben, mert így jött ki a lépés. Nagyon hideg volt a tésztám, adagolni is nehéz volt, és tovább is sült. Ezért, ha lehet, tartsuk be az egy órát, vagy hagyjuk kicsit felengedni szobahőmérsékleten!Jó sütizést, és még egy tanácsot fogadjatok meg: eleve dupla adagot keverjetek be! Tippekkel, egyéb izgi infókkal várlak a facebookon is!Hasonló bejegyzések:Madeleine – a rózsabimbó sütiKakaós zabkeksz fehércsokivalKakaós kókuszos kekszChocolate chip cookie – amerikai csokis keksz