Csokis-capuccinos parfétorta

  • 2014.08.15.
  • 9

Ámulattal néztem mindig kiskoromban a különböző parfécsodákat, amikor még csak az Auguszt és a Daubner kínálatát ismertem. Csodaszép, tényleg tortaformájú parfétorták voltak, a legtöbbször 3-4 ízű fagyiből…számomra elképzelhetetlen volt, hogyan lehet ilyen csodát alkotni. Hogy lehet a fagyiból tortát csinálni?! Mivel októberben van a szülinapom, álmodni sem mertem soha szülinapi parfétortáról. Most már persze lehetne (hiszen a hűséges olvasóim tudják, hogy a felnőtt lét egyik legjobb dolga, hogy bármikor ehetünk fagyit, és annyit, amennyit csak akarunk), de sajnos a cukrászdák még nem ismerték fel a szülinapomból adódó piaci rést. (Ha valakinek van ismerőse a Daubnernél, intézhetne nekem egy októberi parfétortát – ezer köszönet.)Szóval én kénytelen vagyok magamnak parfétortát csinálni, meg persze a blog indulása óta vagy már 1000 ötletem volt különböző variációkra, úgyhogy ez azért most nem igazi hiszti. Valahogy elviselem, hogy 20 perc munkával egy egész rúd parfétorta figyel a hűtőmben. Javaslom, Ti is viseljétek el!Igazán egyszerű, csak egy tejszínes – joghurtos/tejfölös keveréket kell csinálnunk, azt ketté osztjuk és mehet bele, amit csak szeretnénk. Belekanalazzuk egy formába, babapiskótával kibéleljük az alját (ami most még a teteje), és innentől már csak a mélyhűtőnk dolgozik. Nem volt kedvem most tojásos változathoz, úgyhogy kipróbáltam egy tejszínes-joghurtosat, és nem csalódtam.Hozzávalók (egy őzgerinc vagy kenyérformához – én az IKEA-s formát használtam):400 ml tejszín (min. 30 %-os, NEM növényi)150 gr joghurt / tejföl (én most joghurttal csináltam, de majd kipróbálom tejföllel is, mert annak nincs az a savanykás íze)4 ek. porcukor1 ek. vaníliás cukor / 1 zacsi vanillin cukor1-2 presszókávé100 gr étcsoki9 db babapiskótakevés tej és Amaretto likőr a piskóták locsolásáhozamarettini keksz, csokidarabok, grillázsdarabok…bármi, amit beledobálunk A joghurtot / tejfölt kikeverjük a porcukorral, vaníliás cukorral. A tejszínt felverjük keményre. Innetől pedig két tálban folyik a munka:1., A joghurt felét beletesszük az egyik tálba, és hozzákeverjük a kávét. Neszkávét is használhatunk, ugyanis most csak az íze miatt kell a kávé, az, hogy mennyiségre mennyi folyadékot teszünk bele, az mindegy. Ha nagyon keserűnek találnánk, cukrozhatjuk még porcukorral. Hozzáforgatjuk a tejszín felét, óvatosan, spatulával, hogy ne essen össze a tejszínhabunk. Én ebbe a részbe szórtam még 6 db amarettini keksz morzsáját, hogy valami roppanós is legyen majd a parféban.Ezt a keveréket egy frissentartó fóliával bélelt formába öntjük. Ez lesz majd a parfétortánk teteje, amikor kifordítjuk a formából. Mehet a mélyhűtőbe, amíg a csokis részt megcsináljuk. Fagynia kell egy kicsit addig, ohgy amikor a csokis habot rátesszük, akkor nem keveredjenek össze a szintek.2., A kettes számú tálba jön a joghurtos keverék maradéka, amihez hozzákeverünk olvasztott étcsokit. Én most a csokit úgy olvasztottam, hogy kis kockákra törtem, öntöttem rá egy löttyenetnyi (precízeknek 3 ek. – mondjuk:) ) tejszínt, és 10 mp-es etapokra a mikróba küldtem. Minden mikros kör után meg kell kavarni a csoki, amíg egynemű, selymes, fényes keveréket nem kapunk. Na ez mehet a joghurthoz, ha már kihűlt egy kicsit. Végül pedig ehhez is hozzáforgatjuk a tejszínt. Én most ebbe a részbe nagyon apróra vágott Milka Daim csokit tettem, egy fél táblát. (Senki nem mondta, hogy ez egy kalóriaszegénydesszert, úgyhogy tessék abbahagyni a hümmögést!) Ebben a csokiban apró grillázsdarabok vannak, magában is isteni. És ahogy a parfénkban ropogni fog…hmmmmmmmm.Ha a kávés rész már fagyott egy kicsit, rákanalazhatjuk a csokis részt, és megint mehet a fagyóba, amíg mi a piskótákkal bíbelődünk.A piskótáknak készítünk egy kávés-amarettos tejfürdőt. Kleopátra sem járhatott volna rosszabbul, jó lesz ez a piskótánknak is. Akár a megmaradt piskótaszéleket is fel lehet használni ehhez, de a bolti babapiskóta is szuper lesz. 1 dl tejet, egy kávét és egy kis (vagy ha vidámabb fagyizást tervezünk, akkor több, sokkal több) Amaretto likőrt összekeverünk és bedobjuk a mikróba, hogy kicsit megmelegedjen. Nem kell forralni, csak a langyos folyadékot könnyebben felszívja a babapiskóta. Jöhet a pancsizás: megáztatjuk a piskótákat a keverékben, és a csokis rész tetejébe nyomkodjuk, finom kis mozdulatokkal. Jó, ha  a piskóták között megjelenik a csokis hab, hiszen így fog a piskóta beépülni a parfénkba.A fólia oldalt kilógó részeivel letakarjuk a parfénkat (saját parfétortánk van, mennyire jó dolgo ez?! ), és a mélyhűtőben hagyjuk szilárdulni.Én másnap reggel vettem ki, meleg víz alá tartott késsel gyönyörűen lehetett szelni. Aki éppen hízókúrán van, nyomjon még rá egy kis friss tejszínhabot, baj nem lehet belőle! A cukorsokk után pedig nézzetek meg a facebookon is! További fagyis, jégkrémes receptek pedig itt!Hasonló bejegyzések:Tripla csokis cupcakeOreo-s brownie tortaGyors csokisegély – Törökmogyorós csokipudingEpres Oreo torta