Sárgabarackos-málnás süti

  • 2014.07.08.
  • 0

Vannak olyan sütemények, amiknek nincs semmi frappáns neve. Nem is néznek ki túl jól. Lássuk be, igazából egy értelmes képet is bazi nehéz csinálni róla. Ez csak szimplán süti.  :) Viszont az íze! Na, az mindenért kárpótol. Kellő arányban van a tészta és a gyümölcs, nem nyomja egyik a másikat, tökéletes az összhang.Ennek a sütinek most prózaibb története van, hiszen nem saját kreálmány, hanem a 17. Blogkóstoló játékra készítettem, amit most A tetovált lány konyhája írt ki. Régóta akartam már valami ilyen egymástól kóstolgatunk játékban részt venni, most végre sikerült. A sorsoláson a teller-cake blogot kaptam, ahol csodaszép tortákban lehet gyönyörködni, és majd biztosan megnézem, ha valamilyen figurás vagy spéci tortát kell csinálnom, de most nem ilyenre vágytam.Napok óta szemeztem a sárgabarackokkal a zöldésgeseknél, piacon, de az a nagy helyzet, hogy én ezt a gyümölcsöt magában, nyersen nem szeretem. Meg kell sütni egy kis fagyi mellé, meg kell főzni lekvárnak, vagy hát a legjobb, ha körbeöleli valami finom édesség. Így találtam rá Zsuzsánál erre a sárgabaracktortára. Igen, tudom, az enyém kicsit más…nem arról van szó, hogy nem tudok olvasni, hanem csak arról, hogy mindig szeretek valamit variálni a recepteken, és amúgy sem volt itthon mákom. :pSzóval: ugyan a tortaforma helyett tepsiben, mák helyett kókusszal, és plussz hozzávalóként málnával, de elkészült Zsuzsa sütije, és biztos, hogy nem utoljára. Nagyon finom ez a tészta, nem szárad ki, és ahogy már írtam, nagyon passzol a gyümölcsökhöz.Hozzávalók (32 cm x 20 cm-es tepsihez):15 dkg vaj vagy margarin olvasztva (én felesben használtam)15 dkg cukor (felesben használtam barnacukrot)2 csomag vaníliás cukor1 csipet só4 tojás15 dkg liszt4 evőkanál kókuszreszelék1/2 csomag sütőpor1 citrom reszelt héja10-12 db érett sárgabarack15 dkg málnaA tepsit kibéleljük sütőpapírral, és vágott felükkel lefelé ráhelyezzük az elfelezett sárgabarackokat, majd a hézagokat kipótoljuk málnával. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.A tésztához aelőször megolvasztjuk a vajat/margarint, majd félretesszük hűlni. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, vaníliás cukorral. Amikor már jól kihabosodott és megnőtt a térfogata, akkor jöhet bele az összes száraz hozzávaló és a reszelt citromhéj is. Legvégül belelöttyintjük az olvadt vajat/margarint és ezt is jól elkeverjük. Egyújabb süti, amihez csak egy nagy tál kell meg a kézimixer, éljen! A tésztát a gyümölcsökre csorgatjuk, és már mehet is a sütőbe. Kb. 30 perc alatt elkészült nálam. Lehet tűpróbázni, de arra számítsunk, hogy a süti alján a gyümölcs kicsit megáztatja a tésztát, és ez így van jól. Sajnos elég savanykás barackot fogtam ki, ezért utólag porcukroztam rendesen. Csak éppen a fényképen nem akart látszani (hiszen rögötn elolvadt), nehogy már egy fokkal jobban nézzen ki a süti. Anyukáját neki.Persze mindenért kárpótol, hogy percek alatt elfogy, és ahogy a facebookon is hírdettem: kiváló fesztivál süti, hiszen túlélte a vonatozást, majd rendbe rakta barátnőim három napja bulizós gyomrát. Süssetek, és vigyétek a bulizóknak, mert ennél nagyobb flash nincs is. Esetleg csak a fény. Hasonló bejegyzések:Én és az éclaire fánk – 3:1Oreo-s brownie tortaOlaszos ihletésű csokitortaRicottás kosárka