Mézeskalácsmuffin karácsonyi díszítéssel

  • 2013.12.22.
  • 0

Nigella szokta mondani, hogy a konyhában való ténykedés felér egy terápiával. Osztom. Engem is ez kapcsol ki. Szeretem, hogy azonnal látszik a munkám eredménye, kézzel fogható, és örömet okoz az embereknek. Számomra megáll az idő, és csak én és az aktuális süti létezünk. Az alkotás öröme.Na mielőtt mindenki egy marthastuart-i idillt képzelne a konyhámba: nem az kapcsol ki, amikor a kis macaronok fölött idegeskedek, hogy vajon milyenek lesznek, vagy amikor életem második eckler fánkját éppen a kukába hajítom, miután az első adag tökéletesen sikerült. Ezek nem kapcsolnak ki. Ilyenkor szét tudnék robbani, és legszívesebben a lépcsőház korlátja felett repíteném a dög kis ecklereket, tepsivel együtt, le a harmadikról. Ezekben az esetekben is van mondjuk terápia: az önnyugtatást gyakorlom, mert sajnos nem tud mindig ott lenni a pasim, aki ilyenkor mondogatja, hogy ne aggódj, biztos jó lesz, nincs semmi baj, legközelebb jobban sikerül.Térjünk vissza az alkotás öröméhez, mert ezek a karácsonyi muffinok tényleg ünnepi jutalomjátékok. Kezdők is bátran álljanak neki! Egy kis marcipán csodákra képes, mind látványban, mind ízben! És csak minimális kézügyesség szükségeltetik hozzájuk! Tényleg!Hozzávalók (12 db-hoz):1 tojás240 g natúr joghurt1 ek. mázeskalácsfűszerkeverék45 ml étolaj150 g kristálycukor1 zacskó vanillincukor230 g liszt3-4 g sütőpor (1 lapos kávés kanál)10 dkg tejcsoki apró darabokra vágvaDíszítéshez:fehér fondant / natúr marcipánpiros és zöld marcipánporcukor, hogy ne ragadjon le a marcipán nyújtás közben2-3 ek. baracklekvár (másmilyen is jó, persze)A muffin hozzávalóit alaposan összekeverjük kézi habverővel, spatulával. A nedves hozzávalókkal kezdünk, aztán jöhetnek a száraz összetevők. Papírkapszlikba adagoljuk őket (én most a Sparban találtam ezüst és arany papírokat, 500ft/40 db, zenker), majd 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük a muffinokat. Hagyjuk hűlni őket, és addig csináljuk meg a marcipándíszeket!Akár marcipánnal, akár fondanttal (cukormassza, cukortragant…a napokban jöttem rá, hogy elég sok elnevezése él kishazánkban…és elég viccesen fordítják le egy-két főzőműsorban ) dolgozunk, készítsünk elő egy kis tálban porcukrot és egy szitát/szűrőt. Mindig alaposan szitáljunk porcukrot a felületre, ahol kinyújtjuk a marcipánt. Ha nagyon friss, ragadós a masszánk, akkor a tetejét is, és a nyújtófát is szórjuk meg. Vannak kifejezetten marcipánhoz, fondanthoz való nyújtófák, de én a sima “sodrófámmal” (de félelmetesen hangzik) csinálom, működik. Felületnek és a márványlapomat használom, de a nyújtódeszka is jó lehet (sooook porcukorral), és ne féljünk feldobni a marcipánt a konyhapultra sem.A képeken látható fagyöngyös muffinhoz nyújtsuk ki a fehér fondantot, vagy a natúr marcipánt (ne lepődjünk meg, annak sosem lesz ilyen vakító, amerikaifogsor-fehér színe) olyan 2-3 mm vastagra. Keressünk egy olyan kör alakú szaggatót, ami nagyjából befedi a muffin tetejét (nálam ez most egy pohár volt), és szaggassunk a masszából köröket. Forrósítsük föl a 2-3 ek. baracklekvárt 1-2 ek. vízzel, és ezzel kenjük le a már kihűlt muffinok tetejét, majd helyezzük el rajtuk a fehér köröket, és óvatosan egyengessük el. Nem kell sok lekvár, ez csak a ragasztóanyag a fondan és a muffin kapcsolatához.A fagyöngyökhöz piros és zöld marcipánt használtam. A pirosból csak egyszerűen kis golyókat gyúrunk. A zöld masszát kinyújtjuk, és ha van erre alkalmatos eszközünk – levélkiszúrónk – akkor kezdjük el kiszaggatni a leveleket. Egy ilyen kis masinával igazán gyorsan és szépen lehet dolgozni. Akinek nincs ilyen kiszúrója, ne essen kétségbe. Kreativitás tréning ON! Nemrég voltam egy tortakurzuson, ahol rózsákat csináltunk marcipánból, a leveleket pedig úgy oldottuk meg, hogy egyszerűen egy marcipánformázó késsel (bármilyen műanyagkés, kenőkés, bicska :p jó lesz) a kinyújtott masszából levél formát vágtunk ki, majd ugyanezzel a szerszámmal (vagy egy fogpiszkálóval) megrajzoltuk az erezetét. A fagyöngynél ez csak pontosan 1 fokkal bonyolultabb művelet lesz: ha körbevágtuk a levelet, egyszerűen azt használva, amink van, a körmünkkel csipkézzük ki a levél körvonalát, hogy jobban hasonlítson egy fagyöngy leveléhez. Ha ezt túl barbárnak tartjuk, akkor egy szívószálat használva csináljuk meg a levél szélein látható kis íveket.(A hópehely és fagyöngylevél kiszúróim. Sok sütis webshopból lehet rendelni. Ha kell pontos tipp, írjatok!)Ezután már csak el kell rendezgetni a leveleket és a piros bogyókat a muffin tetején. Én a ragasztáshoz bevizeztem az ujjamat, majd azzal a marcipánkütyüket, és picit odanyomtam a fondantra. Még egy autós szállítást is túléltek, szóval ezt simán használhatjuk. De ha mondjuk vonaton vagy buszon zötyögtetjük, ne adj isten hosszabb túrára indulunk a kis karácsonyi bundába bújt süticsodákkal, akkor lehet hogy szerencsésebb egy kis mázzal ragasztani. (Tojásfehérjét robotgéppel felverünk, és fokozatosan porcukrot adagolunk hozzá. Akkor jó, ha egy kis szálat felhúzunk belőle és az megmarad az ujjunk között.)A karácsonyfás verzióhoz pedig egy ilyen alakú kiszúróra lesz szükségünk. A díszek rajta pedig cukorhópehely, arany cukorgyöngy és piros marcipán. Engedjük el a fantáziánkat, használjuk az otthon fellelhető díszítőelemeket.Sok sikert és várom a fotókat az alkotásaitokról, hogy bekerülhessen a Ti készítettétek albumba a facebookon!Hasonló bejegyzések:Mézeskalácsos-mandarinos sajttortaTripla csokis cupcakeTámadnak a rénszarvasos muffinok!Hófödte Oreo golyók