Pehelykönnyű krumplis pogácsa

  • 2013.03.23.
  • 9

Ez az egyik kedvenc pogácsám. Pontosabban a legkedvencebb. :-)Nagyon könnyű, puha, foszlós, és jól bírja a hibernálást. Konkrétan, volt mikor úgy készítettem, hogy már csak a sütés lett volna hátra, de mivel szerettem volna, ha frissen kapják a vendégek, ezért hideg helyen hagytam, folpackkal letakarva.(ez lehet hűtő, vagy télen a terasz ;-D ). Elmondhatom, hogy így még könnyedebb, puhább lett. Még anyósom is odáig volt érte... Ezen a képen kissé laposkák, egyébként magasabbak szoktak lenni.Pehelykönnyű krumplis pogácsaHozzávalók:
- 30 dkg liszt- 1 púpos ek. tönkölykorpa- 1 púpos ek. búzacsírapehely- 25 dkg margarin- 3 db főtt, áttört krumpli-
0,5-1 dl langyos tej- kevés cukor- 2 dkg élesztő- 1 tojássárgája- 2
teáskanál sóA tetejére:- 1 tojásA hozzávalókat kézzel vagy géppel összegyúrom. Gépi (kenyérsütő) dagasztásnál nem kell az élesztőt felfuttatni, ellentétben a kézi gyúrással. Aztán gépnél ugye automatikusan keleszt is, míg kézi elkészítésnél, a dagasztás után 1 órát kelesztjük a tésztát.Ha megkelt a tészta, akkor kinyújtjuk, majd kétszer félbehajtjuk. Nem kell pihentetni közben.A hajtások után azonnal kinyújtjuk kb. ujjnyi vastagságúra, késsel bevagdossuk a tetejét, majd kiszaggatjuk.A tetejét lekenjük a tojással, és kb 170 fokon 20-25 perc alatt megsütjük.Mutatom a képet a képet a 2 extrémebb hozzávalóról: