Almás pite 2.

  • 2012.10.14.
  • 1

Kaptunk egy csomó almát. Ami előbb-utóbb úgyis elfogyna, mert ilyenkor ősszel nagyon szeretem rágcsálni, de a hétvégén kettővel több lett az éhes szájak száma, így egy részéből almás pite lett.
A fotó is csak kutyafuttában készült, mert még forrón fel kellett vágnom :) Almás pite 2. - 29 cm-es formáhozOmlós tészta:250 g liszt, 50 g finomított zabpehely, 120 g hideg vaj, 100 g porított nádcukor, 1 tojás sárgája, 2 ek. tejföl, csipet sóAlmás töltelék:4-5 alma, 2 ek méz, fűszerek (vanília, fahéj, kardamom, ánizs, szerecsendió, szegfűszeg, citromlé) 2 ek keményítő, pici víz+ 2-3 alma szeletelve, baracklekvár, szeletelt mandulaElőször az omlós tésztát készítjük el. Minden hozzávalót kimérünk egy tálba, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk és legalább egy órára hűtőbe tesszük.Az almákat megpucoljuk, magtalanítjuk, feldaraboljuk. Egy kis lábasba tesszük citromlével meglocsoljuk és fűszerezzük. Egy pici vizet öntünk alá, majd megpároljuk. Egy kis tálkába két evőkanálnyi keményítőt teszünk, majd egy kevés vízzel elkeverjük. A párolt almához öntjük és besűrítjük. A tölteléket félretesszük hűlni.
Az omlós tésztát enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk és a kivajazott piteformába átemeljük. Villával megszurkáljuk és 180°C 10-15 percig elősütjük. Ezután baracklekvárral megkenjük, az almatölteléket ráhelyezzük, végül almaszeletekkel díszítjük. További 50-60 percre visszatesszük a sütőbe.
Tálalás előtt a pite tetejét lekvárral lekenjük és pirított, szeletelt mandulával díszítjük.