"Nyusziváró" krémes lepény

  • 2012.03.24.
  • 0

Hirtelen
elhatározás alapján jött az ötlet, hogy ismét valami krémes sütit kéne készíteni a hétvégére, ami jól passzolna a vasárnapi menüsor végére desszertnek.Erre a krémes lepény receptre ismét Házi cukrászat könyvemben találtam rá.A krém ízvilágban egy az egyben a hagyományos házi krémesre hajaz, könnyed, vaníliás, csak úgy eteti magát.Az eredeti receptben szalalkáli szerepel, én ismét sütőporra cseréltem.Lehet, hogy szalalkálival jobb lett volna, mert hamarabb bepuhultak volna
a lapok.Aki esetleg meg szeretné sütni, annak azt tanácsolnám maradjon az eredeti receptnél.Hozzávalók a tésztához:20 evőkanál liszt2 tojás3 evőkanál porcukor1 evőkanál zsír2 dkg szalalkálikevés tejHozzávalók a krémhez:3 tojás20 dkg cukor2 csomag vaníliás cukor8 evőkanál liszt1,5 liter tej3 dkg vaj A tészta hozzávalóit annyi tejjel gyúrjuk össze, hogy rétestészta keménységű legyen.Vajazott tepsi hátán 200 fokra előmelegített sütőben négy lapot sütünk belőle.8-10 perc alatt sülnek meg a lapok.A krémhez a három tojássárgáját a cukorral, vaníliás cukrokkal liszttel
kevés tejben eldolgozzuk csomómentesre.A maradék tejet felforraljuk, majd folytonos keverés mellett hozzáöntjük a tojássárgás-cukros-lisztes keveréket.Sűrű krémmé főzzük, de vigyázzunk ne forraljuk túl, mert kicsapódik a tojássárgája.A tűzről levéve hozzákeverjük a vajat és a tojásfehérjék kemény habját.Még így a meleg krémmel megtöltjük a lapokat.Egy éjszaka pihentetjük, és másnap felszeleteljük.Porcukorral meghintjük.