Almás pite

  • 2014.04.25.
  • 6

Talán nincs is olyan ember kis hazánkban, aki nem ismeri az almás pitét. Fahéjas illata belengi a lakást, és a sütéstől megpuhuló alma zamata, ahogy elolvad a szádban, hmmmmm. Egy leheletnyi porcukor szórás, csak a látvány kedvéért a tetejére. Az egyik legízletesebb sütemények egyike. De készülhet bármilyen gyümölccsel, szilvával, cseresznyével, meggyel, körtével, vagy akár mákkal, dióval, vagy túróval.Hozzávalók: 45 dkg finomliszt, 1/2 csomag (6) sütőpor, 2 tojás sárgája, 4 dkg porcukor,
1 citrom reszelt héja,csipet só, 25 dkg hideg vaj, vagy margarin, 125 g joghurt. Tészta készítése:A lisztet morzsoljuk el a kockára vágott, hideg margarinnal, majd adjuk hozzá és keverjük el benne a sütőport, a sót, a porcukrot, a citrom héját és a tojások sárgáját. Végül öntsük hozzá a joghurtot, és gyúrjuk ki a tésztát, formáljunk belőle cipót, majd tegyük egy órára a hűtőszekrénybe pihenni. Alma töltelék:2 kg alma, hámozva, reszelve,20 dkg cukor,1 mokkás kanál fahéj,1 citrom reszelt héja és leve,1 csomag vaníliás puding.Előkészítés: A reszelt almát cukrozzuk le, hintsük meg a fahéjjal, és öntsük rá a citrom levét, hogy az alma ne barnuljon meg. Kb. 20 percet várjunk vele, addigra elolvad a cukor, és az alma levet ereszt.Elkészítés: Az almát nyomkodjuk ki kézzel, tegyük félre, és a visszamaradt levet egészítsük ki annyi vízzel, hogy 4 dl folyadékot kapjunk. Tegyük fel főni. Ezután a pudingporral, amit előzőleg 0,5 dl hideg vízzel simára kevertünk, jó főzzük sűrűre, majd
forgassuk bele a reszelt almát.A pite sütése: A tésztát két részre osztjuk és lisztes deszkán egyenként kinyújtjuk. Az egyik tésztalapot egy kivajazott/lisztezett tepsibe simítjuk, és lekenjük tojás fehérjével. Rásimítjuk az almás tölteléket, még melegen, majd befedjük a másik tésztalappal. Végül a tetejét tojással kenjük, amit előzőleg villával simára keverünk, legvégül pedig
szurkáljuk meg
a tésztát. Előmelegített 180 °C-os sütőben 30-40 percig sütjük. Amikor teljesen kihűlt akkor lehet szépen szeletelni. Tetejét hinthetjük porcukorral is.Jó étvágyat kívánok hozzá!